Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

14. maj 2019

Ponudba mokre (vlažne) hrane za mačke je pri nas kar pestra, posebno če hrano naročamo tudi v kateri od spletnih trgovin za male živali. Kupili smo vzorce različnih znamk in okusov, različnih cenovnih razredov in se poglobili v njihovo sestavo.

Najbolj primerna sestava hrane za mačko
Mačka je izključni mesojed in idealna industrijsko pripravljena hrana zanjo naj bi bila sestavljena podobno kot njena naravna hrana (na primer miš). Vsebovati bi morala veliko vlage in mesa, srednje veliko maščobe in zelo malo rastlinskih sestavin. Na testu suhe hrane za mačke, ki smo ga izvedli pred leti in objavili v ZPStest 9/2015 (test je še vedno dostopen na www.zps.si), smo ugotovili, da so mnogi briketi daleč od idealne hrane za mačko. Kako pa je z industrijsko pripravljeno mokro hrano? Ogledali smo si deklaracije 24 vzorcev mokre hrane za odrasle mačke in ugotavljali, v kolikšni meri ustrezajo prehranskim potrebam mačke.

Najpomembnejše hranilo v prehrani mačke so beljakovine živalskega izvora in njihove aminokisline, zlasti tavrin. Vir tega hranila je meso, predvsem mišičnina in drobovina, druge mesne sestavine v hrani (obrezki, koža, notranji organi, uhlji …) so predvsem vir maščobe. Mačka mora s hrano pridobiti tudi nekaj maščobe – za zdravo kožo in dlako ter za izkoriščanje v maščobi topnih vitaminov (A, D, E in K) iz hrane. Ker mačke maščobo dobro presnavljajo, je lahko te v hrani tudi nekaj več, a ne več, kot je v njej živalskih beljakovin. Posledica uživanja hrane z veliko maščobe je enaka kot pri ljudeh: prekomerna telesna teža. Zaradi kratkega prebavnega trakta, ki je prilagojen izkoriščanju hranil iz mesnih virov, so rastlinske sestavine (razen nekaj malega vlaknin) v hrani za mačko nepotrebne in lahko celo škodljive. Pri hrani za mačke zato posebno pozornost namenite vsebnosti ogljikovih hidratov, katerih vir so predvsem škrobna živila (žita, stročnice, krompir …). Redno hranjenje mačke s hrano, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov, pomeni povečano tveganje za nastanek nekaterih bolezenskih stanj (debelost, diabetes, alergije). Mokra hrana naj v suhi snovi ne bi vsebovala več kot deset odstotkov ogljikovih hidratov.

Pomoč pri izbiri ustrezne mokre hrane za zdravo mačko
Ljudje, ki želijo za svojo mačko kupovati kakovostno hrano, po navadi izbirajo na podlagi čim večje vsebnosti mesa. Vendar naveden (visok) odstotek mesa živali (npr. 70 odstotkov piščanca) na sprednji strani embalaže ali na seznamu sestavin še ne pomeni, da je v izdelku tudi veliko beljakovin (meso je tudi vir maščobe, sploh manjvredni deli živali). Nekateri kupci vedo, da so podatki o analitski sestavi hrane zgovornejši, zato so pozorni predvsem na čim višji odstotek beljakovin. Tudi ta način izbire ni najustreznejši, ker se podatek nanaša na skupne beljakovine, torej ne izvedo, kolikšen delež beljakovin sestavljajo živalske in kolikšen rastlinske beljakovine (žita, riž, zelenjava…), zadnje imajo za mačko majhno biološko vrednost. Poleg tega je pri mokri hrani, ki vsebuje veliko vlage (naši vzorci je vsebujejo od 77 do 84 odstotkov), za realno sliko vsebnosti hranil nujno opraviti preračun vsakega hranila na suho snov (% hranila/% suhe snovi (100 – % vlage)), kar je zamudno.

Lahko slovenskim deklaracijam zaupamo?
Pri pregledovanju deklaracij smo odkrili, da podatkom na slovenski deklaraciji ne gre vedno zaupati. Ker je bila slovenska nalepka na vzorcu hrane Whiskas, ki smo jo kupili v Müllerju, nekoliko pomečkana, smo jo odlepili, da bi se prepričali o točnosti podatkov o analitski sestavi, ki smo jih prepisali. Na naše presenečenje pa so se ti na originalni in slovenski deklaraciji za večino hranil in vsebnost vlage znatno razlikovali. Preverili smo še nekaj drugih vzorcev (vseh nismo mogli, ker slovenske nalepke ni bilo mogoče odlepiti, ne da bi jo uničili) in našli še en podoben primer, vzorec hrane znamke Schmusy, ki smo ga kupili v trgovini Mr. Pet. Površnost, brezbrižnost? Pri obeh vzorcih smo upoštevali podatke z originalne deklaracije.

Pri ugotavljanju ustreznosti naših vzorcev prehranskim potrebam mačke smo se odločili za način, ki po našem mnenju omogoča dobro presojo izdelka kot celote. S pomočjo podatkov v analitski sestavi smo izračunali, koliko energije pri posameznem vzorcu hrane mačka pridobi iz beljakovin (B), koliko iz maščobe (M) in koliko iz ogljikovih hidratov (OH). Povedano drugače: koliko posamezno hranilo v hrani prispeva k skupni energijski vrednosti izdelka. Podroben postopek izračuna objavljamo na spletu (www.zps.si), rezultate izračunov pa smo zapisali ob vzorcih, pri čemer poudarjamo, da jih ni mogoče posplošiti na vse izvedbe hrane istega proizvajalca oziroma blagovne znamke.

Postopek izračuna, koliko posamezno hranilo v hrani prispeva k skupni energijski vrednosti izdelka

Analitska sestava hrane X je:
B 10 %, M 6,5 %, vlaknina 0,4 %, pepel 2,5 %, vlaga 79 %
(10 g beljakovin v 100 g hrane, 6,5 g maščobe v 100 g hrane …)

1) Izračunamo vsebnost ogljikovih hidratov v izdelku X:
% OH = 100 – 10 – 6,5 – 0,4 – 2,5 – 79 = 1,6 % OH

2) Upoštevamo energijsko vrednost posameznega hranila (zaradi praktičnosti /manjših številk/smo računali kar s `starimi´ enotami – kalorijami):
B = 4 kcal/g (17 kJ), M = 9 kcal/g (37 kJ), OH = 4 kcal/g (17 kJ)

3) Izračunamo energijsko vrednost posameznega hranila v hrani X in vrednosti seštejemo, da dobimo skupno energijsko vrednost hrane X:
B (10 x 4 = 40,0) + M (6,5 x 9 = 58,5) + CO (1,6 x 4 = 6,4) = 104,9 (kcal v 100 g hrane)

4) Izračunamo deleže posameznih hranil v skupni energijski vrednosti hrane X:
B: 40,0/104,9 = 38,1 %
M: 58,5/104,9 = 55,8 %
OH: 6,4/104,9 = 6,1 %

V hrani X torej mačka pridobi 38,1 odstotka energije iz beljakovin, 55,8 odstotka iz maščobe in 6,1 odstotka iz ogljikovih hidratov.

Tabela: Tržni pregled mokre hrane za odrasle mačke

Popolna hrana (kliknite za povečavo)

Hrana zamacke

Dopolnilna hrana (kliknite za povečavo)

Hrana zamackeDop1


Kaj nam povedo izračunani odstotki?

  • Hrana, pri kateri mačka pridobi bistveno več energije iz beljakovin kot iz maščobe ter zelo malo iz ogljikovih hidratov (nekaj odstotkov), zelo dobro zadosti njenim prehranskim potrebam. Med vzorci popolne hrane višjega cenovnega razreda lahko izpostavimo izdelka Thrive complete in Canagan, med cenejšimi vzorca Purina Felix in Coshida, med vzorci dopolnilne hrane pa prav vse izdelke. Pri zadnjih velja opozoriti, da mačke ne hranimo izključno s to vrsto hrane.
  • Višji je odstotek ogljikovih hidratov, več rastlinskih sestavin vsebuje hrana. Primeri vzorcev, ki izstopajo z visokim odstotkom ogljikovih hidratov: Hill’s Science Plan, Kitekat, Shah, Radames, Miamor, Royal Canin, Stuzzy.
  • Hrana, v kateri je prispevek maščobe k skupni energijski vrednosti izdelka nekoliko večji od prispevka beljakovin, ogljikovih hidratov pa je manj kot deset odstotkov, zadosti prehranskim potrebam mačke, saj maščobo uspešneje prebavlja kot ogljikove hidrate. Primer so vzorci Nuevo, Sheba, Lily’s Kitchen, Catz Finefood.
  • Hrana, v kateri je prispevek maščobe k skupni energijski vrednosti izdelka bistveno večji od prispevka beljakovin, odstotek ogljikovih hidratov pa je nizek, najverjetneje vsebuje mesne sestavine slabše kakovosti (obrezki, vezivno tkivo …). Izrazitejši primer so vzorci Purina Gourmet Gold, dm dein bestes in Natures Menu.
  • Hrana, s katero mačka večino energije prejme iz maščobe in ogljikovih hidratov, ne ustreza njenim prehranskim potrebam.

Obvezne oznake in kaj pomenijo nekatere trditve
Vsi vzorci, ki smo jih zajeli v tržni pregled, so bili označeni v skladu s pravili, ki jih določa kodeks Evropskega združenja proizvajalcev hrane za hišne živali1, FEDIAF, označenost in vsebnost prehranskih dodatkov v popolni mokri hrani pa je bila v skladu s prehranskimi smernicami FEDIAF2.

Poglejmo podrobneje, kaj pomenijo posamezne informacije in trditve na embalaži, ki jih je dobro prebrati (in razumeti), ko kupujemo hrano za mačko.

Oznaki "popolna hrana", "dopolnilna hrana". Hrana, ki je označena kot »popolna hrana za mačko«, naj bi zadostila vsem prehranskim potrebam mačke, če jo hranimo po navodilih proizvajalca. Ti namreč osnovne surovine obogatijo s prehranskimi dodatki (vitamini, minerali, aminokisline ipd.). Hrana, ki je označena kot "dopolnilna", je običajno brez teh dodatkov, ponudimo jo mački, ki poleg mokre hrane uživa tudi drugo vrsto hrane (popolno mokro hrano in/ali brikete).

Navedbe "z okusom/aromo lososa", "s piščancem", "bogata z govedino" ipd. Te navedbe na embalaži nam povedo, koliko navedene surovine (losos, govedina, piščanec, riž ipd.) mora hrana vsebovati. Vzemimo primer lososa:

  • "z okusom/aromo lososa": 

vsebnost lososa je manj kot 4 %,

  • "z lososom": 

vsebnost lososa je najmanj 4 %,

  • "bogato z lososom": 

vsebnost lososa je najmanj 14 %,

  • "losos meni/obed": 

vsebnost lososa je najmanj 26 %.

Navedba "monobeljakovinska/enobeljakovinska/monoproteinska" hrana. Na to oznako bodite pozorni, če ima vaša mačka težave z intoleranco ali alergijo na katero od sestavin hrane. Tudi če je na embalaži izdelka navedena le ena vrsta mesa (npr. »s piščancem«), to še ne pomeni, da hrana vsebuje samo meso piščanca, pomeni le, da ta surovina med mesnimi sestavinami prevladuje.

Trditve "z manj maščobe/zmanjšana maščoba", "z več beljakovin/povečane beljakovine", "lahka (light)". Če je na embalaži izdelka zapisana trditev, da je določenega hranila v hrani manj (oziroma več), pomeni, da je vsebnost navedenega hranila najmanj 15 odstotkov manjša (oziroma najmanj 15 odstotkov večja) kot v sorodnem izdelku proizvajalca, ki te trditve nima napisane. Oznaka "lahek/light", ki se ne nanaša na določeno hranilo, pomeni, da je energijska gostota izdelka vsaj 15 odstotkov manjša kot v sorodnem izdelku.

Seznam sestavin. Dovoljena sta dva načina označevanja sestave izdelka: ali s posameznimi sestavinami (npr. piščančje prsi, piščančja juha, riž …), pri čemer izvemo, konkretne sestavine so v hrani, ali pa z imeni kategorij (npr. meso in živalski stranski proizvodi, rastlinski proizvodi…), kar kupca glede sestavin pušča v precejšnjih dvomih.

Analitska sestava. Obvezna je označba vsebnosti beljakovin, maščobe, vlaknine, pepela (to v glavnem pomeni minerale), pri mokri hrani pa tudi vlage. Navedba ogljikovih hidratov ni obvezna, zato tega podatka na hrani za mačke praviloma ne bomo našli, lahko pa ga izračunamo iz preostalih podatkov (od 100 odštejemo navedene podatke).

Informacije na deklaraciji je zaradi "mikrotiska" pri večini izdelkov zelo težko prebrati. Če hrano kupujete v klasičnih trgovinah, svetujemo, da si podatke o izdelkih predhodno ogledate na spletu. Kot tudi cene hrane, saj so razlike med ponudniki velike in odvisne od velikosti pakiranja, kupljene količine (paketi), popustov in seveda od marže trgovca.

Avtorica: Meta Stegenšek

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA