Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

CLEAR 2.0
CLEAR 2.0
28. oktober 2019

Javljalniki dima spadajo med najpomembnejše varnostne naprave v vsakem domu. Številne študije so potrdile, da se število smrtnih žrtev prepolovi, če je v stanovanju, kjer je izbruhnil požar, nameščen javljalnik dima, kljub temu pa njihova uporaba v naših gospodinjstvih (še) ni razširjena.

Običajno jih vidimo v večstanovanjskih stavbah, za katere varnostne zahteve določajo, da morajo imeti javljalnik dima nameščen v vsakem nadstropju posebej. Če namreč zagori v nadstropju brez javljalnika, se požar lahko razplamti, preden javljalnik v spodnjem ali zgornjem nadstropju zazna dim in opozori stanovalce.

Najbolje v vsak prostor
Glavna naloga javljalnika dima je zaznati prisotnost dima v prostoru in na to opozoriti ljudi v istem ali bližnjih prostorih – s sireno, zvoncem ali s telefonskim klicem. Najbolj pride prav, ko spite, zato mora biti zvočno opozorilo dovolj glasno, da vas zbudi in vam tako omogoči, da pravočasno zapustite prostor. Priporočljivo ga je namestiti blizu spalnice – na strop ali na steno pod strop, dovolj daleč od virov pretoka zraka.

Zaprta vrata spalnice po eni strani ščitijo pred dimom, po drugi strani pa javljalniku preprečujejo, da zazna dim. Če spite ob zaprtih vratih, javljalnik namestite v spalnico – še posebej, če imate v njej televizijski sprejemnik, klimatsko ali kakšno drugo napravo, ki bi lahko povzročila požar. Če spite pri odprtih vratih, naj bo javljalnik na hodniku ali v predsobi – tako bo zaznal dim oziroma požar tako v spalnici kot v drugih prostorih.

Vse električne naprave v stanovanju so lahko potencialni vzrok požara, zato priporočamo, da javljalnik namestite v vsak prostor. Izjeme so kuhinja, kopalnica in garaža – zaradi vročine in pare, ki nastajata med kuhanjem in prhanjem, ter zaradi izpušnih plinov se namreč pogosto izključi ali pa se oglasi po nepotrebnem. Prav tako za namestitev teh občutljivih elektronskih naprav niso primerni hladni prostori. Primernejši so javljalniki toplote, ki zaznavajo povišano temperaturo zaradi požara.

Ionski ali fotoelektrični?
Javljalniki dima so običajno zaprti v plastičnem ohišju v obliki približno 25 mm visokega diska s premerom okrog 150 mm, odvisno od proizvajalca in tipa. Najbolj pogosta sta dva tipa javljalnikov: ionski in fotoelektrični, ki se ločita po mehanizmu oziroma načinu delovanja. Prvi deluje po načelu fizikalnega procesa (ionizacija), drugi po načelu optičnega zaznavanja (fotodioda).

Ionski so bolj razširjeni, v primerjavi s fotoelektričnimi bolje zaznavajo manjše količine dima, ki ga povzročijo požari z veliko ognja. Njihovo delovanje je lahko problematično oziroma nezanesljivo, če so prisotni močni zračni tokovi in vlaga. Fotoelektrični so primernejši za zaznavanje tlečih požarov z veliko dima.

Cene prvih in drugih baterijskih javljalnikov se začnejo pri šestih evrih. Za ta denar dobimo javljalnik z desetletno življenjsko dobo, zvočno in optično signalizacijo ter funkcijo začasnega utišanja, ki pride prav v prostorih, kjer je večja možnost lažnih alarmov. Za 20 evrov pa že dobimo javljalnik z vgrajenim brezžičnim modulom, ki omogoča povezovanje več javljalnikov v en sistem.

Ali ste vedeli?
Prvi prenosni požarni javljalnik je bil patentiran ob koncu 19. stoletja. Za tipalo temperature je služila nastavljiva vzmet iz dveh različnih kovin, ki je ob dovolj visoki temperaturi prek vzvodov in kontaktov sklenila električni krog ter vključila zvonec – tega je napajala baterija v podnožju. Prvi cenovno dostopen javljalnik dima z možnostjo zamenjave izrabljenih baterij je bil izdelan leta 1965, prvi komercialno zanimivi izdelki pa so na trg prišli tri leta pozneje.

ZPS nasvet
Dimni alarmi potrebujejo zelo malo vzdrževanja, a je to nujno za zanesljivo delovanje:

  • vsak teden s preizkusnim gumbom preverite baterijo in delovanje javljalnika,
  • baterijo menjajte vsako leto, razen če imate javljalnik z baterijo, ki zagotavlja 10-letno delovanje,
  • redno odstranjujte prah s tipala dima znotraj ohišja – to najlažje storite s sesalnikom z ustreznim nastavkom (mehko ščetko).

javljalniki dima logo

Avtorica: Barbara Primc

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA