Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

CLEAR 2.0
CLEAR 2.0
24. maj 2019

Eko sklad z novim javnim pozivom za dodeljevanje spodbud socialno šibkim občanom razširja nabor upravičencev, ki lahko pridobijo 100-odstotno subvencijo za zamenjavo stare kurilne naprave z novo na lesno biomaso. Do zdaj so bili do nje upravičeni le v občinah z odlokom o načrtu zraka, po novem pa socialno šibki na celotnem območju Slovenije.

V skladu z razpisom, ki je bil na spletni strani Eko sklada in v Uradnem listu RS objavljen 17. maja letos, lahko socialno šibki občani (prejemniki redne denarne pomoči ali varstvenega dodatka) pridobijo nepovratna sredstva tudi za zamenjavo stare naprave na kurilno olje ali zemeljski plin z novo in energijsko učinkovito kurilno napravo na lesno biomaso. Do zdaj je namreč javni okoljski sklad subvencije dodeljeval le za zamenjavo stare kurilne naprave na trdno gorivo.

Po novem se spodbuda lahko dodeli tudi socialno šibkemu občanu, ki ima pravico do varstvenega dodatka in je najemnik stanovanja v lasti občine, prav tako vsem socialno šibkim najemnikom stanovanj v lasti države.

Socialno šibkim občanom je za zamenjavo starih kurilnih naprav z novimi na lesno biomaso na voljo za milijon evrov nepovratnih finančnih spodbud.

Poziv omogoča dodelitev subvencije tudi socialno šibkemu občanu, ki ni lastnik oziroma solastnik stavbe ali stanovanja – je pa lastnik/solastnik ali najemnik občinskega stanovanja oziroma stanovanja v lasti države član gospodinjstva, v katerem živi socialno šibek občan, ki vloži vlogo za pridobitev subvencije. 

Namen javnega poziva je z zamenjavo starih kurilnih naprav zmanjšati prekomerno onesnaženost zraka z delci PM10, s tem pa izboljšati kakovost zunanjega zraka in povečati rabo obnovljivih virov ter energijsko učinkovitost v stanovanjskih stavbah. Spodbude so sicer lahko dodeljene le za zamenjavo stare kurilne naprave v stanovanjskih stavbah z:

  • novo kurilno napravo na lesno biomaso za centralno ogrevanje,
  • novo enosobno kurilno napravo na lesno biomaso (kaminske peči), namenjeno zlasti ogrevanju prostora, v katerem stoji.
Na območjih občin, ki imajo sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka (Celje, Hrastnik, Kranj, Ljubljana, Murska Sobota, Miklavž na Dravskem polju, Novo mesto, Trbovlje in Zagorje ter na območju aglomeracije Maribor), subvencije ni mogoče pridobiti, če občinski akt ali lokalni energetski koncept določa drug prednostni način ogrevanja.

Novosti tudi pri subvencijah za električna vozila
Eko sklad je objavil tudi nova razpisa za spodbude za električna vozila in priključne hibride za občane in podjetja. Za nakup vozil na električni pogon je še vedno mogoče pridobiti 7500 evrov nepovratnih sredstev, medtem ko se je subvencija za nakup priključnih hibridov zmanjšala s 4500 evrov na 2000 evrov.

skupinski nakup klimatskih naprav 4-2019 logo

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA