Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

CLEAR 2.0
CLEAR 2.0
06. marec 2019

Skorajda ne mine dan, da ne bi brali ali poslušali o tem, kako pomembno je varčevati z energijo ter jo porabljati čim bolj učinkovito in trajnostno. Korist od tega imamo potrošniki, ki prihranimo kakšen evro, in okolje, ki ga z manjšo porabo energije manj obremenjujemo. Ozaveščanju o pomenu zmanjšanja rabe energije z racionalnim in trajnostnim pristopom je namenjen tudi današnji svetovni dan varčevanja z energijo.

Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije (REUS) iz leta 2017, v kateri je sodelovalo 1015 gospodinjstev, je pokazala, da o učinkoviti rabi energije razmišlja kar 91 odstotkov anketirancev, medtem ko jih je dve leti prej o tem razmišljalo manj, 83 odstotkov. Delež gospodinjstev, ki o rabi energije ne razmišljajo, se je v tem času zmanjšal s 13 na šest odstotkov.

Ključni motiv: zmanjšanje stroškov
Ključni motiv za učinkovito rabo energije je za 46 odstotkov sodelujočih v raziskavi REUS še vedno zmanjšanje stroškov. Podobno je pokazala tudi raziskava, ki smo jo na Zvezi potrošnikov Slovenije izvedli v okviru evropskega projekt Clear 2.0 v 112 gospodinjstvih – da je prihranek ključni motiv za trajnostno in varčno rabo energije v gospodinjstvih, glavne ovire pa so neudobje, povezano s spremembo bivalnih navad, in stroški naložb v rabo obnovljivih virov. Denar je torej tisti element, ki v največji meri vpliva na naš odnos do učinkovite rabe energije – lahko je gonilna sila pri prehodu na obnovljive vire energije (prihranki) ali glavna ovira (stroški za izvedene naložbe).

Raziskava REUS je tudi pokazala, da ob pojmu `učinkovita raba energije´ petina ali 20 odstotkov gospodinjstev pomisli na 100-odstotni ali čim boljši izkoristek energije, 18 odstotkov pa na uporabo energijsko varčnih aparatov. Anketiranci so ob tem pojmu pomislili še na ugašanje luči (14 odstotkov), izklapljanje električnih naprav po uporabi (devet odstotkov), varčevanje s toplotno energijo pozimi (osem odstotkov), uporabo varčnih sijalk (osem odstotkov), uporabo aparatov v času manjše tarife (sedem odstotkov), varčevanje z vodo (šest odstotkov), rabo obnovljivih virov (šest odstotkov), uporabo tehnologij in ukrepov, ki zahtevajo manj energije za doseganje enakih ali boljših rezultatov (šest odstotkov), dobro izolacijo hiše ali strehe (pet odstotkov), ločevanje odpadkov (tri odstotke) ter na kakovostna okna in vrata (dva odstotka).

1300 GWh manj energije in 190.000 ton CO2
Raziskava ZPS je pokazala, da so v večini sodelujočih gospodinjstev že izvedli enega ali več od zgoraj naštetih ukrepov za varčno in trajnostno rabo energije. Nekateri so za izvedbo večjih naložb (zamenjava stavbnega pohištva, toplotna izolacija fasade in strehe, posodobitev ogrevalnega sistema ipd.) pridobili nepovratna sredstva Eko sklada. Kakor so izračunali na javnem okoljskem skladu, so v zadnjih desetih letih s finančnimi spodbudami v naložbe občanov prihranili 1300 GWh energije, izpuste ogljikovega dioksida pa zmanjšali za 190.000 ton.

Vse se začne v glavi
Dejstvo je, da se varčevanje z energijo začne v naših glavah. "Slovenci vse bolj razumemo bistvo učinkovite rabe energije, ki ne pomeni odrekanja bivalnemu ugodju, ampak pomeni, da za ugodje, ki ga potrebujemo, ne porabimo več energije in denarja, kot je potrebno. S takšnim pristopom in z uporabo obnovljivih virov pa prispevamo tudi k ohranjanju okolja," poudarja Rajko Dolinšek, direktor agencije Informa Echo, ki bdi nad raziskavo REUS.

 LOGO CLEAR IN EU-TA JE PRAVI

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA