Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

CLEAR 2.0
CLEAR 2.0
19. december 2018

Gospodinjski odjemalci smo poleg industrije in prometa eden večjih porabnikov energije. Največ je porabimo za ogrevanje prostorov, pripravo tople sanitarne vode, razsvetljavo in za kuhanje. Od tega, kako učinkovito jo porabljamo, so odvisni tudi zneski na položnicah zanjo. V prihodnjih 14 mesecih bomo spremljali porabo energije v desetih slovenskih gospodinjstvih, ki smo jim v začetku tega meseca namestili merilnike energije.

Spremljanje porabe energije v gospodinjstvih je ena izmed aktivnosti, ki jo izvajamo v okviru projekta Clear 2.0, pri katerem kot partner sodelujemo tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije oziroma našem inštitutu za potrošniške raziskave MIPOR. V konzorciju projekta poleg Evropske potrošniške organizacije (BEUC), Mednarodne organizacije za potrošniške raziskave in primerjalno testiranje (ICRT) ter slovenske potrošniške organizacije sodeluje še pet evropskih iz Belgije, Italije, Portugalske, Španije in Češke, kjer bodo prav tako spremljali, kako učinkovito v tamkajšnjih gospodinjstvih porabljajo energijo. Na podlagi rezultatov meritev v skoraj 600 gospodinjstvih šestih evropskih držav bomo po treh mesecih potrošnikom svetovali, s katerimi organizacijskimi ukrepi (sprememba bivalnih navad) in naložbami (nakup novega gospodinjskega aparata, na primer) bi lahko zmanjšali porabo energije in kolikšni prihranki bi se jim obetali v primeru izvedbe predlaganih ukrepov.

Priložnosti za varčevanje z energijo je v vsakem domu več kot dovolj. Za primer vzemimo razsvetljavo: če bi v gospodinjstvu, ki za razsvetljavo na leto porabi 850 kilovatnih ur, vse žarnice in varčne sijalke zamenjali z LED-sijalkami, bi se poraba elektrike zmanjšala na približno 250 kilovatnih ur na leto. Vsaka kilovatna ura manj pa pomeni tudi manjši izpust CO2. Z zamenjavo starega hladilnika z najbolj učinkovitim na trgu lahko letno porabo elektrike zmanjšamo tudi za več kot 400 kilovatnih ur, z zamenjavo starega steklokeramičnega kuhalnika z energijsko varčnejšim indukcijskim za približno 170 kilovatnih ur, z zamenjavo potratnega pralnega stroja pa za okrog 150 kilovatnih ur. Pri pranju perila lahko sicer največ prihranimo, če peremo pri nižjih temperaturah, saj se največ energije porabi za segrevanje vode.

Ko smo že pri segrevanju vode – v marsikaterem slovenskem gospodinjstvu sanitarno vodo še vedno segrevajo električni grelniki. Za potrebe povprečne štiričlanske družine potrebujemo 80-litrski grelnik in potraten lahko na leto porabi tudi precej več kot 2000 kilovatnih ur. Če si naložbe v nov, energijsko varčnejši grelnik ne moremo privoščiti, bomo porabo občutno zmanjšali že s preprostimi organizacijskimi ukrepi (izklapljanje grelnika v času visoke tarife ali kadar nas ni doma in tople vode ne potrebujemo).

Povprečno slovensko gospodinjstvo porabi okrog 4000 kilovatnih ur električne energije na leto, tista, ki z njo ravnajo varčno, pa tudi četrtino manj. Z odgovornim ravnanjem in zavedanjem, da energija ni nekaj samoumevnega in ni vedno (odvisno od vira) na voljo v neomejenih količinah, povečamo tudi kakovost življenja in bivanja, saj prispevamo k zmanjšanju toplogrednih plinov, ki nastanejo ob delovanju električnih naprav in pri proizvodnji električne energije.

projekt clear 2-0 3-side
Merilnik porabe električne energije smo uspešno namestili tudi pri družini v Slovenski Bistrici, ki lahko prek aplikacije na mobilnem telefonu ali računalniku spremlja tako skupno porabo elektrike kot tudi porabo posameznih gospodinjskih aparatov

Porabo energije spremljamo v gospodinjstvih z različnih koncev Slovenije, ki so sodelovala tudi v naši raziskavi o trajnostni rabi energije. Ta je med drugim pokazala, da je ključni motiv za trajnostno in varčnejšo rabo energije v gospodinjstvih prihranek, glavne ovire pa neudobje, povezano s spremembo bivalnih navad, in stroški naložb v rabo obnovljivih virov. Več o raziskavi preberite na naši spletni strani www.zps.si.

Avtorica: Barbara Primc

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA