Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

CLEAR 2.0
CLEAR 2.0
27. maj 2018

Uporaba sodobnih tehnologij in ukrepov, ki izkoriščajo obnovljive vire energije, je ključna za prehod v trajnostno in nizkoogljično družbo. Pri doseganju energetskih in okoljskih ciljev pomembno vlogo igramo tudi potrošniki. Za vas smo zbrali nekaj zanimivih strokovnih člankov.

puscica1Trajnostna raba energije v gospodinjstvih

Ključni motiv za trajnostno in varčnejšo rabo energije je prihranek, glavni oviri pa neudobje, povezano s spremembo bivalnih navad, in stroški naložb v rabo obnovljivih virov, je med drugim pokazala raziskava, ki smo jo v okviru evropskega projekta Clear 2.0 izvedli v 112 slovenskih gospodinjstvih.

 

 

puscica1Eno- ali dvotarifno merjenje?

Odločitev za eno- ali dvotarifno merjenje porabe električne energije v gospodinjstvu je v veliki meri pogojena z bivalnimi navadami. Enotarifni obračun ima približno 31 odstotkov gospodinjskih odjemalcev v Sloveniji, preostali imajo dvotarifnega, pri čemer je enotarifni ugodnejši le za redka gospodinjstva.

puscica2S projektom Clear 2.0 spodbujamo prehod v nizkoogljično družbo

Pomembno vlogo pri doseganju energetskih in okoljskih ciljev ter s tem povezano večjo rabo obnovljivih virov, ki si jih je zastavila EU, bomo imeli tudi potrošniki. ZPS in MIPOR sta se zato pridružila konzorciju potrošniških organizacij iz šestih držav, ki so septembra lani začele izvajati projekt Clear 2.0.

 
  puscica2Razlike med podatki na energijski nalepki in ocenami na testu

"Ugotovil sem, da se ocene testiranih pralnih strojev za hrupnost, porabo energije in vode ne ujemajo vedno s tem, kar preberem na energijskih nalepkah. Se pri nakupu sploh lahko zanesemo na podatke na energijski nalepki?"

puscica2Posebna izdaja ZPStest: Energija

Pripravili smo posebno izdajo revije ZPStest, namenjeno energiji. Med drugim lahko preberete, zakaj se splača preveriti in morda zamenjati glavno varovalko, kako izbrati varčne sijalke, kako brati informacije na energijski nalepki in kako vam te informacije koristijo pri izbiranju gospodinjskega aparata.

 
  puscica2Varčno skozi zimo

Stroški ogrevanja močno bremenijo družinske proračune, pri čemer v najmanj 40 odstotkih gospodinjstev za pokrivanje energetskih potreb porabijo več kot deset odstotkov dohodkov. Naj ogrevamo tudi ponoči? Kako prezračevati pozimi? Kdaj kupiti kurilno olje? Odgovarjamo na ta in druga vprašanja.

puscica2Test lesnih peletov

Potem ko smo predlani ugotovili, da se je kakovost preizkušenih peletov v povprečju poslabšala, so rezultati letošnjega preizkusa takšni, kot so jih vajeni na najbolj razvitih trgih. Med 25 vzorci so bili štirje, ki niso ustrezali označeni kakovosti, nobeden od njih pa ni bil neustrezen.

 
  puscica2Varčno in udobno ogrevanje s peleti

Ogrevanje z lesno biomaso je glede na naraščajoče cene fosilnih energentov eden najbolj varčnih načinov ogrevanja, saj se grejemo se tudi za polovico ceneje kot s kurilnim oljem – a le, če kakovostna goriva kurimo v kakovostni peči z ustrezno nastavljenim sistemom gorenja in odvodom dimnih plinov.

puscica2Klimatske naprave - Enkrat na leto sta nujna pregled in čiščenje

Imate občutek, da vaša klimatska naprava ne hladi tako, kot bi morala? Je glasnejša kot običajno? Se iz nje širijo neprijetne vonjave? Potem je skrajni čas za redni letni servisni pregled in čiščenje naprave.

 
  puscica2Zakaj aparati doma potrošijo več kot obljublja energijska nalepka?

Poraba energije gospodinjskih aparatov je v domačem okolju precej večja, kot navajajo številke na obvezni energijski nalepki. Izmerjena poraba odstopa v večini primerov navzgor, v posameznih primerih tudi do dvakrat.

puscica2Peleti: Kakovost potrjujejo certifikati

Peleti kakovostnih razredov A1 ali A2 so edini, ki jih potrošniške organizacije priporočamo za nakup. Poglejmo, katere oznake na vrečah oziroma certifikati vodijo k pravilni nakupni odločitvi.

 
 

puscica2Peleti: najprej cena, nato ekologija

Nova kurilna sezona je na videz še precej oddaljena, a nekatera gospodinjstva se nanjo že resno pripravljajo. Kot običajno, bomo tudi letos jeseni o lesnih peletih napisali nekaj več konkretnih stvari, o nekaterih smo vas pred časom spraševali tudi v spletni anketi.

puscica2Zbiralniki sončne energije

Z zbiralniki sončne energije (sončni kolektorji) lahko v dnevih, obsijanih s soncem, zadostimo vsem potrebam po topli sanitarni vodi v gospodinjstvu. Ko je sončnih žarkov manj, zagotavljajo od 70 do 75 odstotkov potreb po topli vodi, spomladi in jeseni pa so dobrodošla podpora ogrevanju prostorov.

 
  puscica2Od 1.januarja 2017 zemeljski plin obračunan v kWh - enako kot električna energija

S 1. 1. 2017 zemeljski plin ni več obračunan količinsko v kubičnih metrih, temveč v energijskih enotah kWh, cena plina je izražena v EUR/kWh. Enako velja za omrežnino, prispevke in trošarino. Primerjava z drugimi energenti bo tako lažja.

puscica2Okoljsko sprejemljiv način ogrevanja

Toplotne črpalke za svoje delovanje uporabljajo velik delež obnovljivih virov, posledično so okoljsko sprejemljiv in ekonomsko učinkovit način ogrevanja s (potencialno) pozitivnimi družbenimi multiplikativnimi učinki. Poleg tega so primerne skoraj za vse stavbe.

 
 

puscica2Petina aparatov bolj potratna kot zatrjujejo proizvajalci

Eden izmed petih gospodinjskih aparatov porabi več električne energije, kot je zapisano na energijski nalepki, 18 izmed 100 preizkušenih aparatov pa ne ustreza zahtevam ecodesigna.

 

LogoSkupni2C

 


Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA