Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Varnost in zanesljivost
Varnost in zanesljivost
28. februar 2019

Konzorciju Euro NCAP, ki je v zadnjih 20 letih dodobra spremenil varnostno sliko novih avtomobilov, se pridružuje podobno zasnovana pobuda Green NCAP. Gre za analizo, s katero želimo partnerji, med njimi smo tudi potrošniške organizacije, izpostaviti okolju prijaznejše, torej `zelene´ avtomobile. V prvi seriji so preverili, kako se je odrezalo 12 modelov.

Podobno kot pri Euro NCAP, so tudi v novem ocenjevanju avtomobili razvrščeni v šest razredov – najboljši dobijo pet zvezdic, najslabši ostanejo brez zvezdic. Električno gnana Hyundai Ioniq in BMW i3 sta prva avtomobila, ki se ponašata s petimi zvezdicami, Volkswagen up! GTI si je prislužil štiri zvezdice, po tri zvezdice sta prejela BMW X1 2.0d in Mercedes-Benz A200, Ford Fiesta 1.0 EcoBoost ima dve zvezdici, po eno pa so si prislužili Audi A7 50 TDI, Vlvo XC40 T5 in Subaru Outback 2.5- Trije avtomobili, Volkswagen Golf 1.6 TDI, Fiat Panda 1.0 in prejšnja različica Forda Fieste 1.0 EcoBoost, so ostali brez zvezdic. Vsi trije ustrezajo standardu Euro 6b, ki je še vedno veljaven za avtomobile, predstavljene pred septembrom 2017. Od septembra 2019 morajo novi avtomobili ustrezati standardu Euro 6d-temp, zato bodo v naslednjo serijo ocenjevanj vključili posodobljene različice omenjenih motorjev.

Green NCAP je s prvo serijo rezultatov šele začel svojo pot, med katero bo vseskozi dobival nove izboljšave. Med drugim bodo v ocenjevanje vključili tudi doseg, kasneje pa preverili celotno življenjsko pot avtomobila, kar bo zelo verjetno zmanjšalo razliko med avtomobili z električnimi in dizelskimi oziroma bencinskimi motorji. Trenutno velja, da je pri klasičnih pogonskih agregatih izziv doseči dobro razmerje med ustreznim nadzorom izpustov in visoko energijsko učinkovitostjo, zato ni nenavadno, da sta edina dva avtomobila s po petimi zvezdicami električna.

Poleg potrošniških organizacij v konzorciju Green NCAPs sodelujejo nekatere evropske vlade, avto-moto klubi in univerze, glavni namen pa je promocija avtomobilov z nizkimi izpusti in boljšo energijsko učinkovitostjo. Posamezne kriterije na testu preverjajo strožje od trenutno veljavne zakonodaje in na ta način skušajo izpostaviti razlike v strategiji nadzorovanja izpustov pri posameznih avtomobilskih tovarnah. Neodvisni laboratoriji izhajajo iz osmih evropskih držav, z rezultati pa bodo potrošniki dobili bolj jasne informacije o dejanskih izpustih in učinkovitosti, kar bi lahko pomagalo tudi pri oblikovanju strategije morebitnega zapiranja mestnih središč.

Zaenkrat pri Green NCAP upoštevajo zgolj energijo, ki je potrebna za premikanje avtomobila (tank-to-wheel: od rezervoarja do koles), sčasoma pa bodo razvili sistem ocenjevanja, ki bo obsegal celoten življenjski cikel avtomobila, vključno z energijo, potrebno za njegovo izdelavo in energijo, potrebno za uničenje in reciklažo posameznih delov.

Podrobnejši rezultati so na ogled na spletni strani www.GreenNCAP.com.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA