Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Varnost in zanesljivost

Na spletnih straneh Tržnega inšpektorata republike Slovenije (TIRS) so objavili obvestilo, da so na podlagi prijav zaznali več težav pri pogonskih motorjih različnih znamk vozil, ki so jih lastniki predelali za uporabo utekočinjenega naftnega plina (UNP oziroma LPG). Težave so predvsem z ventili, s šobami za vbrizg goriva in vžigalnimi svečkami.

Predelava avtomobilov za vožnjo na plin je v Sloveniji vse bolj popularna, saj je cena LPG občutno ugodnejša od cene bencina. Pri izbiri naprave oziroma sistema, ki omogoča vožnjo na LPG, pa je treba biti pazljiv, saj za razliko od neosvinčenega bencina pri pogonu na plin ni mazanja šob in ventilov z gorivom.

Kljub temu ob odločitvi za LPG ne bi smeli imeti nobenih težav pri uporabi vozila, kjer je sistem za vožnjo na plin vgrajen tovarniško, saj so materiali motorja in ostalih delov ustrezno prilagojeni. Prav tako do težav ne bi smelo prihajati pri boljših plinskih napravah za kasnejšo vgradnjo, ki imajo posebej dodan mazalni sistem, ta pa dovaja mazivo šobam in ventilom. Slabše (ponavadi cenejše) plinske naprave za naknadno vgradnjo tega sistema nimajo, zato prihaja do pretirane obrabe vbrizgalnega sistema in ventilov.

ZPS svetuje: Če se boste odločili za vozilo s pogonom na LPG, je najbolje kupiti model, pri katerem je sistem že tovarniško vgrajen, pred predelavo obstoječega avtomobila pa se pozanimajte, ali ima plinska naprava dodan mazalni sistem. Prav tako je priporočljivo, da zastopnika za vašo znamko avtomobila povprašate, ali sploh priporoča kasnejšo vgradnjo plinske napeljave.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA