Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Varnost in zanesljivost
Varnost in zanesljivost
04. februar 2013

Sistem plačevanja cestnine na slovenskih avtocestah ostaja tudi v letu 2013 enak. Osebna vozila morajo imeti na vetrobranskem steklu nalepko, lanska (za leto 2012) velja le še do 31. januarja 2013. Naši člani nas večkrat sprašujejo, v katerih primerih lahko zaprosijo za nadomestno nalepko oziroma so upravičeni do povračila (dela) stroška zanjo.

Odgovore je mogoče najti v Uredbi o cestninskih cestah in cestnini, kjer je zapisano, da je voznik upravičen do nadomestne nalepke le v treh primerih: ko mora zaradi uničenja zamenjati vetrobransko steklo ali del motornega kolesa, na katerem je bila nameščena vinjeta, ko mu v garancijski dobi zamenjajo vozilo, vetrobransko steklo ali del motornega kolesa in ko vozilo odpelje na uničenje oziroma razgradnjo.

zps_vip2Predlagamo spremembe
Že res, da gre pri avtocestni nalepki za pavšalno plačilo, kljub temu pa bi si želeli, da potrošniki z nakupom nalepke ne bi bili oškodovani. Zato smo pristojnemu ministrstvu poslali predlog za spremembo Uredbe o cestninskih cestah in cestnini, in sicer:

  • do nadomestne nalepke naj bodo enkrat na leto upravičeni tudi potrošniki, ki lahko na podlagi odstranjene nalepke in kupoprodajne pogodbe dokažejo, da so zamenjali avtomobil (torej starega prodali in kupili novega);
  • uvede naj se možnost povrnitve sorazmernega dela stroška za nakup nalepke, če potrošnik dokaže, da je avtomobil odpeljal na uničenje;
  • razmisliti je treba tudi o možnosti, da potrošnik ob nakupu novega avtomobila plača le sorazmeren del stroška za nakup letne nalepke od dneva nakupa do konca veljavnosti nalepke, če je to obdobje daljše od štirih mesecev.

Nadomestna nalepka velja za isto obdobje kot osnovna, pri Darsu pa povrnejo tudi strošek za nakup nadomestne letne ali polletne nalepke, če ste jo kupili že sami. Izpolniti je treba vlogo, ki je na njihovem spletnem mestu, in ji priložiti odstranjeno nalepko, na kateri je vidna serijska številka (pri polletni, mesečni ali tedenski tudi rok veljavnosti, oziroma priložite račun za nalepko), kopijo računa za zamenjavo vetrobranskega stekla (oziroma dela motornega kolesa), ali kopijo dokumenta, ki dokazuje zamenjavo vozila, vetrobranskega stekla ali dela motornega kolesa v garancijski dobi.

Kdor je avtomobil odpeljal na uničenje, bo nadomestno nalepko oziroma povrnjene stroške za njen nakup dobil šele, ko bo Dars po uradni dolžnosti iz uradnih evidenc pridobil podatek o uničenju. Uporabnik mora vlogo za izdajo nadomestne nalepke oziroma za povračilo stroškov, ki jih je imel z njenim nakupom, v vseh primerih predložiti najkasneje v 30 dneh od izpolnitve pogojev za uveljavljanje upravičenj.

Uredba torej govori samo o primerih, ko avtomobil oziroma motocikel, ali vsaj tisti njegov del, na katerem je bila nalepka, uničimo in zamenjamo; pri zamenjavi avtomobila pa le v primeru, če je bila izvedena v okviru garancije. Uredba prav tako ne predvideva vsaj delnega vračila denarja, ko nalepke ne bi več potrebovali (uničenje oziroma razgradnja avtomobila ali motocikla). Potrošnike pa je najbolj zmotilo dejstvo, da do nadomestne nalepke niso upravičeni, če avtomobil prodajo in kupijo novega. Za zdaj namreč velja, da ob prodaji nalepka na avtomobilu ostane novemu kupcu, stari lastnik pa mora kupiti novo. Če se to zgodi sredi leta, seveda cestnino občutno preplača, kar velja tudi za prve kupce novih avtomobilov.

Pazite pri nameščanju nalepke      
Veliko potrošnikov kupi letno nalepko za novo cestninsko leto v drugi polovici januarja, torej tik pred iztekom veljavnosti lanskoletne nalepke. Pri nameščanju je treba biti previden, da nalepke ne poškodujemo ali celo odlepimo in ponovno nalepimo, saj bo v tem primeru neveljavna. Pri nameščanju tudi ni dovoljeno uporabljati lepil, folij, lepilnih trakov, ipd. Nalepke ne smete namestiti na zatemnjene dele vetrobranskega stekla ali na stransko okno. Podrobna navodila so napisana na hrbtni strani nalepke in jih velja natančno prebrati in seveda upoštevati.

Še to: obvezno sicer ni, je pa priporočljivo, da račun o nakupu nalepke shranite, saj vam bo olajšal delo pri vložitvi prošnje za pridobitev nadomestne nalepke, prav tako pa ga boste potrebovali pri uveljavljanju morebitne reklamacije glede kakovosti nalepke. Vsekakor pa shranite kupon, s katerega ste odlepili nalepko.

Avtor: Boštjan Okorn

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA