Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Varnost in zanesljivost
Varnost in zanesljivost
06. januar 2012

Potrošnike, ki se odpravljajo v sosednjo Avstrijo opozarjamo na nova pravila  na avstrisjkih cestah. Od 1. januarja 2012 je namreč na avstrijskih avtocestah in hitrih cestah oziroma vseh cestah, na katerih morajo biti vozila opremljena z vinjetami, obvezno oblikovanje intervencijskega koridorja, kadar pride do zgoščevanja prometa.Reševalci, gasilci in druge interventne enote bodo tako na kraju do štiri minute prej kot sicer in možnosti za preživetje ponesrečenih se bodo zvišale za do 40 odstotkov.


Kaj morajo storiti udeleženci v prometu?

V primeru zgoščenega prometa na avtocestah, hitrih cestah ali regionalnih cestah so vsi uporabniki cest dolžni oblikovati intervencijski koridor - preden se promet popolnoma ustavi in tudi če se ne približuje vozilo na nujni vožnji! Na dvopasovnih cestah morajo vozniki vsa vozila premakniti na levi pas, vzporedno s smerjo ceste, vsa vozila na desnem pasu pa čim bolj proti desnemu robu oz. celo na odstavni pas. Enak sistem velja na tri- in večpasovnih cestah. Tako nastane tako imenovan intervencijski koridor, ki ga lahko uporabljajo izključno intervencijska vozila (policija, gasilci in reševalna vozila), vzdrževalci cest ali vleka vozil.

Oblikovanje intervencijskega koridorja ni potrebno samo v primeru, da do zastoja prihaja zaradi prometne nesreče. Tudi sicer morajo imeti intervencijska vozila prosto pot do naslednjega kraja ali bolnišnice. Vozniki morajo začeti oblikovati intervencijski koridor tudi če vozila pred njimi še niso oblikovala koridorja.

V Avstriji je oblikovanje intervencijskega koridorja v primerih zgoščenega prometa obvezno!

Kazen  do 2.180 evrov!
Uporabniki avstrijskih cest, ki bodo vozili po intervencijskem koridorju ali ovirali vozila na nujni vožnji, lahko pričakujejo denarno kazen v višini do 2.180 evrov.

Sistem razvrščanja si lahko ogledate tudi na Youtube-u

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA