Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pnevmatike
Pnevmatike
07. marec 2019

Za majhne povprečno, za velike slabo. Primerjalni testi pnevmatik v zadnjih letih kažejo precej predvidljivo sliko: peščica je dobrih, večina povprečnih, vedno pa najdemo tudi črne ovce z nezadovoljivo oceno pri vsaj eni lastnosti. Letos je slika nekoliko drugačna, v negativno smer. Ob pnevmatikah za osebne avtomobile smo prvič preverili tudi tiste za kombinirana vozila, ki jih uporabljajo predvsem podjetja, a so vse bolj priljubljene tudi med (velikimi) družinami. Ugotovili smo, da so tovrstne pnevmatike bistveno slabše kakovosti. Na testu pnevmatike 185/65 R15 in 215/65 R16C.

star-clanek-1 Ta članek z rezultati testa je star. Aktualni rezultati tega testa >

Velikost 185/65 R15 88H
Bridgestone Turanza T005
Continental ContiPremiumContact 5
Falken Ziex ZE310 Ecorun
Firestone Roadhawk
Goodyear Efficient Grip Performance
Hankook Kinergy Eco 2
Kumho Ecowing ES01
Linglong Green-Max HP010
Maxxis Mecotra 3
Michelin Crossclimate + 3
Petlas Imperium PT515
Pirelli Cinturato P1 Verde
Semperit Comfort-Life 2
Toyo Proxes CF2
Vredestein Sportrac 5

Velikost 215/65 R16C 109T
Apollo Altrust
Continental ContiVanContact 200
Falken Linam Van01
Fulda Conveo Tour 2
Goodyear Efficient Grip Cargo
Hankook Vantra LT
Kleber Transpro
Kumho Portran KC53
Maxxis Vansmart MCV3+
Michelin Agilis
Nexen Rodian CT8
Nokian cLine
Pirelli Carrier
Sava Trenta 2
Semperit Van-Life 2
Uniroyal RainMax 3

Potrošniške organizacije pnevmatike testiramo skupaj z avtomobilskimi klubi. Tako kot vse izdelke, ki jih ocenjujemo v potrošniških testih, tudi pnevmatike kupujemo anonimno, kot običajni potrošniki. Po temeljitem preverjanju rezultate združujemo v naslednjem kategorije (v oklepaju so njihove obtežitve):

Kako smo testirali
Na testu smo v akreditiranem laboratoriju preverili 15 letnih pnevmatik velikosti 185/65 R15 88H in 16 letnih pnevmatik velikosti 215/65 R16C 109T, namenjenih uporabi na lahkih gospodarskih vozilih (kombijih).

Lastnosti na suhi cesti (20 odstotkov skupne ocene) – Med vožnjo ocenjujemo stabilnost (35 odstotkov), vodljivost (35 odstotkov) in zaviranje z uporabo sistema ABS od 100 km/h do ustavitve (30 odstotkov).

Lastnosti na mokri cesti (40 odstotkov skupne ocene) – Med ocenjevanjem vodljivosti na mokri cesti (10 odstotkov) preverjamo oprijem pnevmatike med vožnjo v krogu, morebitno pre- oziroma podkrmarjenje, uravnoteženost ... Zaviranje z uporabo ABS (30 odstotkov) od 80 km/h do ustavitve izvajamo na mokrem asfaltu in betonu, hitrost splavanja (akvaplaning) v 7 mm plasti vode pa merimo med vožnjo naravnost (20 odstotkov) in v krogu s premerom 200 m (10 odstotkov). Prav tako izmerimo čas vožnje po 1900 m dolgi mokri stezi (20 odstotkov) in v krogu s premerom 200 m (10 odstotkov).

Hrup (10 odstotkov skupne ocene) – Podana je subjektivna ocena hrupa v vozilu pri ugasnjenem motorju na asfaltu in betonu, ko hitrost pada z 80 km/h na 30 km/h (50 odstotkov), in ob njem, ko avtomobil vozi s hitrostjo 80 km/h po standardizirani podlagi (50 odstotkov).

Poraba goriva (10 odstotkov skupne ocene) – Porabo izmerimo kot povprečje več preizkusov pri hitrosti 100 km/h.

Obraba (20 odstotkov skupne ocene) – Meritve izvajamo na testni stezi in v resničnem prometu, med vožnjo v konvoju.

Znižanje ocene
Če je katera koli od ocen za lastnosti na suhi cesti, lastnosti na mokri cesti, porabo goriva ali obrabo nižja od dobro (60), skupna ocena ne more biti višja.

Če je katera koli od ocen za stabilnost, vodljivost in zaviranje nižja od pomanjkljivo (20), ocena za lastnosti na suhi cesti ne more biti višja.

Če je katera koli od ocen za zaviranje, splavanje vzdolžno/prečno, vodljivost in smerno stabilnost nižja od pomanjkljivo (20), ocena za lastnosti na mokri cesti ne more biti višja.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več