Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Pnevmatike
Pnevmatike
01. oktober 2010

Preden pridejo pnevmatike do kupca, so v skladiščih že nekaj mesecev, kar ni nič nenavadnega ali slabega. Lahko pa se zgodi, da boste kje (ne nujno v zakotni trgovini) našli nove pnevmatike, ki so bile izdelane že pred nekaj leti.

Pri teh se lahko zgodi, da so zaradi napačnega skladiščenja izgubile lastnosti, ki so jih imele ob izdelavi, povsem jasno pa je, da se guma, glavni material za izdelavo pnevmatik, stara. V nobenem zakonu ni napisano, kako stare pnevmatike lahko trgovci še prodajajo, se pa tudi tu dobri ločijo od slabih: prvi bodo starejše pnevmatike z navedbo vzroka prodajali po še dodatno nižji ceni, drugi vas bodo želeli prepeljati žejne čez vodo.

Nikar se ne pustite! Teden in leto izdelave pnevmatike sta podatka, odtisnjena na obodu, in sicer s štirištevilčno oznako DOT – prvi dve številki označujeta teden, drugi dve pa letnico izdelave (0110 pomeni prvi teden v letu 2010). Svetujemo vam, da vedno kupite vse štiri pnevmatike iz istega tedna izdelave, za starejše od dveh let pa se odločite le, če boste z njimi v treh ali štirih letih naredili dovolj kilometrov (med 30 in 50 tisoč), da bodo po tem času že zrele za zamenjavo.

Seveda je jasno, da morate starost preveriti, še preden vam pnevmatike namestijo na platišča, posebej pozorni pa bodite ob nakupu v spletnih trgovinah. Če se vam zdijo pnevmatike prestare, jih po spletnem nakupu lahko brez pojasnila vrnete prodajalcu.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA