Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Okolje in poraba goriva
Okolje in poraba goriva
04. november 2015

Potem, ko so v ZDA v nekaterih Volkswagnovih avtomobilih odkrili opremo za prirejanje izpustov dušikovih oksidov (NOx), je zdaj neposredno s sedeža Volkswagna prišla še novica, da so med notranjim pregledom zaznali tudi `nepravilnosti´ pri označevanju vrednosti izpustov ogljikovega dioksida (CO2). S tem so odprli povsem novo poglavje, saj so izpusti CO2 pogosto osnova za zaračunavanje davščin, hkrati pa je z njimi povezana tudi poraba goriva, kar pomeni, da so potrošniki zdaj s priznanjem VW za gorivo plačevali več, kot bi pričakovali ob nakupu avtomobila.

Vrednosti izpustov CO2 in s tem tudi porabe goriva naj bi bile za 10 do 15 odstotkov višje kot so zapisane v tehničnih podatkih. Pri Volkswagnu za zdaj menijo, da vpoklic ne bo potreben, saj ne gre za tehnični problem, so pa predvideli, da bodo za odškodnine zavedenim lastnikom avtomobilov morali odšteti vsaj 2 milijardi evrov.

Po poročanju medijev naj bi bilo v tokratno zavajanje, morda smemo govoriti tudi o goljufiji, vključenih približno 800 tisoč avtomobilov vseh štirih znamk (Audi, Seat, Škoda in Volkswagen), izdelanih od leta 2012 naprej, z 1,4-, 1,6- in 2,0-litrskim dizelskim motorjem, vpleten naj bi bil tudi 1,4-litrski bencinski motor ACT s tehnologijo izklapljanja valjev. Takšne motorje imajo, med drugim, Audija A1 in A3, Seat Ibiza, Škoda Octavia, VW Golf, Polo in Passat.

Lansko leto je odstopanje od tovarniško navedenih vrednosti porabe goriva že ugotovila italijanska potrošniška organizacija Altroconsumo, ki je dva avtomobila (Fiat Panda in VW Golf) preizkusila v laboratoriju po uradnem testnem ciklu. Meritve so pokazale do 50-odstotno odstopanje od uradnih tovarniških podatkov, kar v praksi pomeni, da potrošnik na leto za gorivo odšteje tudi do 500 evrov več, kot bi pričakoval glede na informacije iz kataloga.

ZPS svetuje
Lastniki avtomobilov z zgoraj omenjenimi motorji naj pozorno spremljajo dogajanje. To še posebej velja za tiste, katerih avtomobili so na meji zakonsko določene starosti za uveljavljanje stvarne napake (2 leti za nova vozila in 1 leto za rabljena, kupljena pri pravni osebi). Tudi v tem primeru namreč avtomobil nima takšnih lastnosti (izpusti CO2), kot so bile izrecno dogovorjene (opisane v katalogih in tehničnih podatkih) ob nakupu. Glede na to, da je s tem povezana tudi višja poraba goriva, bodo lastniki lahko upravičeni tudi do odškodnine za preveč porabljeno gorivo. V tem primeru je oškodovana tudi država (davek na motorna vozila je vezan na izpuste CO2), zato pričakujemo njen hitrejši ter bolj odločen in konkreten odziv.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA