Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Okolje in poraba goriva
Okolje in poraba goriva
02. oktober 2015

Evropska potrošniška organizacija BEUC je danes v imenu 41 nacionalnih potrošniških organizacij, med njimi je tudi Zveza potrošnikov Slovenije, Volkswagnu poslala svoje stališče do problema. Volkswagen smo pozvali k izvedbi takojšnih aktivnosti in ukrepov, med katerimi so npr.:

  • zaustavitev distribucije in prodaje vseh avtomobilov, ki so bili opremljeni z opremo za prirejanje vrednosti izpustov v evropskih državah;
  • celovito razkrijte, v katera vozila, ki se vozijo po evropskih cestah, so vgradili takšno opremo;
  • pravočasna finančna odškodnina za škodo, ki jo je posredno ali neposredno povzročila oprema za prirejanje vrednosti izpustov, vgrajena v avtomobil, ki so ga kupili potrošniki – vključno z zmanjšanjem vrednosti prizadetih avtomobilov;
  • da zagotovijo, da bodo po izvedenih spremembah ali popravilih prizadeti avtomobili na podlagi testov v realnih pogojih vožnje skladni z mejnimi vrednostmi izpustov, ki jih je določila Evropska unija, ali z oglaševanimi vrednostmi izpustov, če so te nižje...

Celotno pismo v angleškem jeziku si lahko preberete tukaj, objavljamo pa tudi prevod v slovenskem jeziku.

Dodano 22. oktobra 2015
Predsednik uprave skupine VW Matthias Müller je odgovoril na pismo Evropske potrošniške organizacije BEUC. Preberite odgovor.

Volkswagnov škandal je še enkrat potrdil, da je na evropski ravni nujno čimprej spremeniti način testiranja porabe in izpustov ter hkrati poskrbeti za ustrezen nadzor, ki ga do zdaj sploh ni bilo.

Na ZPS se je obrnilo več potrošnikov z vprašanji, kaj lahko naredijo s svojim dizelskim Volkswagnom, zato smo zbrali nekaj informacij na enem mestu. Informacije bomo po potrebi, v prihodnosti, na naši spletni strani tudi posodabljali.

Dodano 6. oktobra 2015
Preberite dopis, ki smo ga skupaj z okoljsko nevladno organizacijo Focus poslali Ministrstvu za gospodarstvo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA