Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Navigacija
Navigacija
06. december 2018

Samostojne navigacijske naprave so v zadnjih letih bistveno manj popularne kot nekdaj, a še vedno jih prodajajo in še vedno so lahko zanimiva izbira za vse, ki želijo izkoristiti njihove prednosti, povezane predvsem s točno ciljano uporabo. V mobilnem telefonu nas med vodenjem z aplikacijo lahko zmoti klic ali kakšno druga aplikacija, je pa seveda res, da imamo telefon vedno pri sebi, prav tako je bolj preprosto načrtovanje poti, povezovanje za dostop do prometnih informacij in podobno. Na primerjalnem testu zato redno preverjamo tudi kakovost in učinkovitost aplikacij za mobilne telefone. Že res, da je Googlova dostopna vsem brezplačno, a čisto popolna vendarle ni ...

star-clanek-1 Ta članek z rezultati testa je star. Aktualni rezultati tega testa >


Vse modele navigacijskih naprav in aplikacije za mobilne telefone smo kupili kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnem akreditiranem laboratoriju. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.
Skupna ocena je sestavljena iz naslednjih lastnosti:
Kakovost vodenja (45 %): prikaz vodenja, zvočna navodila, ponovni izračun poti, hitrost določanja začetnega položaja, informacije in podatki na zemljevidu, delovanje, ko ni signala GPS (denimo v predorih).
Preprostost uporabe (35 %): cilji, možnosti izbire poti, izbirniki, spreminjanje nastavitev, prepoznava govora, začetek in konec dela z napravo, delovanje zaslona na dotik, kakovost priročnika.
Prikaz in dosegljivost podatkov o prometu (10 %)
Večstranskost (5 %): delovanje ob dohodnem klicu, baterija, nadgradnja strojne programske opreme (firmware).
Sistemske posebnosti (5 %)


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Nečlanom so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani. V primeru, da primerjalnik posodobimo z novimi testnimi rezultati, so vam na voljo tudi ti.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več