Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Navigacija
Navigacija
31. marec 2011

Razmišljate o nakupu? Vrste navigacijskih naprav – za in proti. Pa tudi vse, kar morate vedeti pred nakupom in prvo uporabo!

Vgrajena navigacijska naprava (dobavljena skupaj z avtomobilom)
Za:

 • Kakovostna tovarniška namestitev.
 • Povezanost z zvočnim sistemom v avtomobilu.
 • Velik zaslon.
 • Navigacijska naprava je običajno povezana z instrumenti na armaturni plošči – enostavnejši ogled poti in ikon za vodenje.
 • Delovanje tudi v predorih in ko je sprejem signala s satelitov slabši.

Proti:

 • Vgrajeno napravo lahko uporabljate le v enem avtomobilu.
 • Precej draga (večinoma več kot 400 evrov, ki jih ob prodaji avtomobila ne morete poplačati).
 • Večja verjetnost, da so zemljevidi v napravi neaktualni.
 • Obnova zemljevidov je bolj zapletena in dražja.
faviconPreverite: test navigacijskih naprav, v primerjalniku skoraj 200 naprav

Prenosna navigacijska naprava
Za:

 • Uporabna v vsakem avtomobilu.
 • Nakup cenejši od vgrajenih navigacijskih naprav.
 • Bolj preprosto in cenejše posodabljanje zemljevidov.

Proti:

 • Lahek plen za tatove.
 • Manjši zaslon.
 • Prenosne navigacijske naprave so redko povezane z zvočnim sistemom v avtomobilu.
 • Začasne povezave in namestitve (moteči kabli, lahko se sname, ...).

Navigacijska naprava v pametnem telefonu

Za:

 • Koristen dodatek ostalim funkcijam telefona ali dlančnika.
 • Navigacijska naprava je vedno z vami.
 • Uporabna za navigacijo med pešačenjem.
 • Zasloni sodobnih pametnih telefonov so že tako veliki kot pri samostojnih navigacijskih napravah.

Proti:

 • Dodaten strošek za prenos podatkov - še zlasti v tujini.
 • Otežena osnovna funkcionalnost telefona.
 • Potreben nakup dodatnega stojala za pritrditev v avtomobilu.
 • Občutno večja poraba baterije.


Velikost zaslona in široki zasloni pri navigacijskih napravah
Zasloni navigacijskih naprav so  določeni z diagonalo zaslona, merjeno v centimetrih ali palcih. Široki zasloni imajo format zaslona 16:9, standardni format je v razmerju 4:3. Nekatere prenosne navigacijske naprave imajo manjše zaslone z nestandardnim slikovnim formatom.

Testiranja so pokazala, da imajo takšne naprave lahko boljšo grafiko in lažje berljivo besedilo. Nekatere naprave so sposobne razdeliti zaslon v dva dela, tako si na enem lahko ogledamo, denimo, podrobno sliko križišča, ki se mu približujete, na drugem pa vrisano smer potovanja.

Kakovost zaslonov navigacijskih naprav
Zasloni navigacijskih naprav morajo biti dovolj veliki, da omogočajo jasen ogled vsebine. Prav tako morajo biti tudi dovolj jasni in svetli, da so vidni ob dnevni svetlobi in, če je le mogoče, tudi z zaščito proti bleščanju. Preglednost zaslonov navigacijskih naprav se je močno izboljšala z uvedbo širokih zaslonov. Zasloni navigacijskih naprav pa še vedno zaostajajo glede uporabnosti pri upravljanju, saj so le redki tako odzivni, kot smo vajeni pri pametnih telefonih.

Izbirniki v navigacijskih napravah

Navigacijske naprave uporabljajo podoben sistem izbirnikov kot večina sodobnih računalnikov in drugih elektronskih naprav. Navkljub temu moramo ob uporabi upoštevati, da posamezni izbirniki zahtevajo več pozornosti kot druge naprave. To lahko privede do problemov, na primer, če želite sredi potovanja spremeniti smer. Načeloma pa ne bi smeli imeti težav z osnovnim delom, torej vnosom naslova,

Ogledi zemljevidov – tloris proti  trirazsežni (3D) sliki

Najbolje je, da sami preverite, kateri način ogleda slike vam najbolj ustreza. Takoimenovani trirazsežni način omogoča bolj "globinski" pogled, medtem ko je pri klasičnem (2D) pogledu zemljevid podoben papirnatemu. Ne glede na to, kateri način prikaza boste izbrali, se pred pomembnimi križišči prikaz spremeni in na zaslonu se zarišejo dodatne informacije.

GPS
S tehnologijo GPS (Global Positioning System) je navigacijska naprava povezana s sateliti, ki zaznavajo njegovo gibanje. Vgrajena programska oprema in kartografija prikaže vaš položaj na zaslonu v obliki karte. Ob uporabi navigacije na telefonu se lahko zgodi, da naprava satelite išče dlje časa (tudi do 10 minut), če nimate vključene funkcije lociranja iz mobilnega omrežja (ki zahteva prenos podatkov).

Posodobitev zemljevidov v navigacijskih napravah
Nekatere navigacijske naprave omogočajo, da lahko sami popravite napake na naloženih zemljevidih. Uporabnik lahko s posebno funkcijo zabeleži odmik od stanja na zemljevidu in po povezavi naprave z internetom (prek osebnega računalnika), se ta zaznamek naloži v podatkovno bazo navigacijske naprave. Ko pri ponudniku potrdijo spremembo, je na voljo vsem uporabnikom, ki si jo lahko brezplačno naložijo v svoje naprave.

Podobno funkcijo ponujajo tudi dobavitelji zemljevidov na svojih spletnih straneh, a tam popravek ne vpliva takoj na kartografijo v vaši napravi. Večina navigacijskih naprav možnosti vnosa popravkov ne ponuja – pri tem so mišljene predvsem manjše spremembe, kot je nova usmerjenost ceste (iz dvosmerne v enosmerno), zaprti prehodi na cesto in podobno. Posodobitev kart je mogoča prek spletnih strani oziroma programske opreme posameznih proizvajalcev, a v praksi se izkaže, da gre večinoma za dolgotrajno opravilo, ki za povrh ni poceni (od 40 do 120 evrov). Pred nakupom se pozanimajte, koliko časa lahko posodabljate zemljevide - doplačilo nekaj 10 evrov (do 50) za posodabljanje do konca napravine življenjske dobe je smiselna odločitev.

Računalniki Apple Mac
Naj vas na kratko opozorimo: večine navigacijskih naprav ne morete posodobiti s pomočjo računalnika Apple Mac. Priporočamo vam, da v tem primeru poiščete posodobljene karte na pomnilniških karticah.  

Navigacijska naprava - prvi koraki

 • Namestitev naprave: Najbolj običajen način pritrditve navigacijske naprave je z uporabo vakuumskega priseska, ki ga pritrdimo na vetrobransko steklo, nekaj proizvajalcev pa ponuja tudi stojala, ki jih pritrdimo na armaturno ploščo, kar je zanimivo predvsem za avtomobile s strmo nagnjenimi vetrobranskimi stekli, saj tako lahko napravo pritrdimo čim bliže vozniku.
 • Običajno se navigacijske naprave napajajo ali polnijo prek 12 V vtičnice v avtu (oziroma vžigalnika), nekaj pa je tudi izdelkov, ki imajo običajne baterije.
 • Nastavitev naprave: Napravo enostavno priključimo, jo zaženemo in sledimo navodilom za nastavitev, ki nam ustreza, recimo nastavitev jezika, za metrične enote in podobno.
 • Pred odhodom je v napravo treba vpisati cilj (državo, mesto ali poštno številko, naslov – ne nujno vse našteto), pri čemer uporabljajte znake, zarisane na zaslon. Izbiro je treba potrditi – in že se lahko odpeljete.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA