Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Navigacija
Navigacija
09. junij 2010

Navigacijske naprave za ugotavljanje lokacije uporabnika uporabljajo signal iz satelitskega omrežja GPS. Kako delujejo? Ali naj verjamem napovedim o času prihoda? Koliko stane nadgradnja zemljevidov? Odgovori na vprašanja, ki nam jih najpogosteje zastavljajo naši člani!

Kako delujejo navigacijske naprave?
Navigacijske naprave sprejemajo podatke s satelitov globalnega sistema GP, jih  preračunajo in določijo položaj na zemeljskem površju. Podatki, preneseni na lokalno zemljepisno karto pokažejo vaš položaj z natančnostjo do 10 metrov. Programska oprema v navigacijskih napravah izračuna "najbolj ugodno povezavo" med dvema točkama in pri tem upošteva povprečno hitrost na cesti, ki jo preračuna z vsemi znanimi parametri.

Navigacijske naprave usmerjajo voznika z glasovnimi navodili, na primer: "Čez 300 metrov zavijte levo", prav tako pa večina naprav na barvnem zaslonu kaže grafični prikaz ceste pred in ob vozilu.

V nekatere navigacijskih napravah lahko namesto polnega naslova namembnega kraja vnesete le poštno številko, kar bistveno skrajša postopek, prav tako je mogoče iskati neposredno po zanimivih točkah (hoteli, restavracije, bencinske črpalke in podobno). Z navigacijskimi napravami si potovanje, torej lahko precej olajšamo

faviconPreverite: test navigacijskih naprav, v primerjalniku skoraj 200 naprav

Kaj lahko pričakujem od navigacijske naprave?
Navigacijske naprave so uporabne le kot vaš pomočnik pri določanju prave poti, končna odločitev, kam in kako se boste peljali, je še vedno prepuščena vam. Navigacijske naprave niso sposobne presojati in upravljati vašega vozila.
Kako se seznaniti o uporabi navigacijske naprave?

 • Preberite hitro navodilo za uporabo navigacijske naprave – večina naprav takšna navodila ima.
 • Sedite v svoj avto in razmislite o najboljšem položaju navigacijske naprave. Vedeti  morate, da naj bi zadostoval le bežen pogled na napravo, saj morate biti vseskozi osredotočeni le na vožnjo.
 • Večina navigacijskih naprav ima dodan nosilec, ki ga s pomočjo vakuumskega priseska pritrdite na vetrobransko steklo.
 • Navigacijsko napravo pritrdite kolikor mogoče nizko, da ne zastira pogleda na cesto ali na merilnike v avtomobilu. Prepričajte se tudi, da napajalni kabel ne ovira ostalih krmilnih ročic in instrumentov.
 • V navigacijsko napravo vnesite kar največ podatkov o namembnem kraju. Poštna številka je sicer v redu, vendar, če je ne poznate, morate vnesti pravilen naslov s hišno številko.
 • Verjetno vaša naprava ne bo zaznala novejših naslovov, pa čeprav so podatki obnovljeni, vendar so tudi najnovejši podatki stari že več kot šest mesecev. Poskušajte vnesti starejši naslov, ki je blizu novega in ga bo vaša naprava prepoznala. Veliko naprav že samih predlaga najbližji naslov (hišno številko), če ne najde vnesenega.

Ali za navigacijsko napravo potrebujem posebno anteno?
Ne. Vse prenosne navigacijske naprave imajo vgrajeno anteno za sprejem signalov GPS, s katero zaznavajo svoj položaj. Vseeno pa obstajajo določene navigacijske naprave, ki za svoje delovanje potrebujejo posebno anteno, v tem primeru je dodana v paketu in zanjo ni treba doplačati. Nekateri proizvajalci navigacijskih naprav po želji ponujajo tudi dodatno zunanjo anteno, ki izboljša delovanje naprave, še posebej v gosto pozidanih mestnih območjih.

Ali lahko navigacijsko napravo uporabljamo v vsakem avtomobilu?
Na splošno lahko navigacijsko napravo uporabljamo v vsakem avtomobilu, čeprav so možne  težave s sprejemom pri vozilih z ogrevanim vetrobranskim steklom. Najbolje je, da delovanje naprave v svojem vozilu pred nakupom preizkusite.

Kakšne izračune poti nudijo navigacijske naprave?
Večina navigacijskih naprav ima vgrajenih več možnosti za izračun poti, tako na primer lahko ponudijo najkrajšo ali najhitrejšo varianto ali pa izberejo pot preko določenega kraja in pa pot, ki se izogiba avtocestam in plačilu cestnine. V zadnjem času so popularne tudi možnosti izračuna najbolj ekološke poti ali pa turistično bolj zanimive poti, ki vas bo le redko popeljala po glavnih cestah. V osnovi je izbran preračun najhitrejše poti, ki vas bo od točke A do točke B vozil po najbolj glavnih cestah.

Ali še potrebujem zemljevid, če imam navigacijsko napravo?
Z nakupom navigacijske naprave nikakor ne zavrzite atlasa. Preden se odpravite na pot, dobro pretehtajte vse možne smeri do cilja potovanja in preverite, če je ponujena smer na navigacijski napravi logična. Primerjajte, če se smer, ki jo ponuja naprava, vsaj približno ujema s tisto na karti.

Nikar slepo ne verjemite navigacijski napravi, vedno upoštevajte vse možne pasti, ki vas lahko čakajo na cesti – recimo: če se poleti v soboto zjutraj odpravljate v Portorož, se s še tako dobro navigacijsko napravo ne boste mogli izogniti gneči na glavni cesti do cilja. Pomislite, ali se ne bi raje izognili gneči z izbiro stranskih cest in ali na poti na vas prežijo še druge nevšečnosti, kot je gost promet ob zaključku delovnega dneva in motnje v prometu, ki jih povzroča vreme oziroma gradbišča. Informacije o gostoti prometa lahko najdete na internetu in v aktualnih radijskih poročilih.

Ali naj verjamem času prihoda, ki ga napoveduje navigacijska naprava?

Preverite čas prihoda, ki ga napoveduje naprava in predvidene kilometre do cilja. Dodati morate še čas za obvezne počitke in čas za postanke na črpalkah ter še nekaj rezervnega časa, ki ga boste porabili med potovanjem. Seveda se je vabljivo zanašati na čas prihoda, ki ga predvideva navigacijska naprava, vendar številne raziskave ugotavljajo, da so predvideni izračunani časi navigacijskih naprav največkrat preveč optimistični, kar še zlasti velja na vožnjah po mestu ali po prometnejših cestah.

Ali je uporaba navigacijskih naprav moteča?
Zagovorniki poudarjajo, da uporaba navigacijskih v sistemov v veliki meri odpravlja obremenitev, ki jo predstavlja upravljanje vozila in pripomore k varnejši vožnji proti cilju potovanja. V praksi pa so raziskave pokazale, da so nekatere naprave bolj moteče od drugih. Vse boljše navigacijske naprave naj bi imele široke zaslone, jasne, enostavne in pravočasne vidne in slišne informacije, enostavno dostopne menije in nemoteno delovanje.

Ali lahko  svojo navigacijsko napravo vzamem na potovanje po Evropi?
Večina navigacijskih naprav imaj že naložene evropske zemljevide, seveda pa so naprodaj tako naprave z regionalnimi zemljevidi (bodite pozorni, katere države so vključene v regijo) ali brez zemljevidov, na drugi strani pa se zmogljivejše (in dražje) naprave ponašajo tudi z zemljevidi Severne Amerike.

Ko  imate v navigacijski napravi prave (in posodobljene) zemljevide, bo naprava delovala v vsakem avtomobilu, tudi v najetem v vseh državah, ki jih pokrivajo zemljevidi.

Kako je z nadgradnjo zemljevidov?
Ko se spremeni ali na novo zgradi cestno omrežje, se morajo spremeniti tudi vgrajeni  zemljevidi. To je še posebej pomembno pri naprednejših napravah, ki lahko vodijo tudi do zanimivih točk in drugih pomembnih objektov. Prenosne navigacijske naprave lahko običajno nadgradimo z internetno povezavo z osebnim računalnikom, lahko pa kupite tudi pomnilniško kartico z naloženimi zemljevidi.

Večino mobilnikov z navigacijo je moč nadgraditi z vgrajeno povezavo GPRS ali UMTS. Za nadgradnjo vgradne navigacijske naprave moramo običajno kupiti DVD oziroma pomnilniško kartico s podatki pri prodajalcu avtomobilov.

Nadgradnja navigacijske naprave je lahko precej draga zadeva, saj se podatki spreminjajo dokaj redno – običajno dva - do štirikrat letno. Vsekakor se je o nadgradnji pametno zanimati že ob nakupu naprave. Cena nadgradnje je odvisna tudi od področja, ki ga naj zemljevidi pokrivajo (regionalni zemljevidi so seveda cenejši od zemljevidov celotne Evrope). Novi DVD za vgrajeno napravo stane med 150 in 200 evri, za nadgradnjo prenosne naprave pa boste odšteli od 40 do 120 evrov.

Kako uporabljati navigacijsko napravo, da ne bo ogrožala varne vožnje?

 • Seznanite se s potekom poti, še preden se odpravite na pot
 • Nikoli ne poskušajte spreminjati nastavitev med vožnjo. Če želite karkoli spremeniti, se varno ustavite in v miru spremenite nastavitev ali pa za to zaprosite sopotnika.
 • Zagotovite, da vidljivost z namestitvijo navigacijske naprave ne bo zmanjšana.
 • Zapomnite si, da so navigacijske naprave tudi zmotljive, in da so samo vaši pomočniki. Vedno morate uporabljati tudi zdravi razum in ne le slepo slediti navodilom z navigacijske naprave, ki so lahko netočna in celo nevarna.

Kako preprečiti, da ne bi z navigacijsko napravo v avtu privabili vlomilcev?
Število ukradenih navigacijskih naprav narašča. Glede na poročila evropskih policij je več kot 50% prijavljenih kraj usmerjenih predvsem na  navigacijske naprave, saj so tatovi ostale vredne predmete pustili v avtomobilu. Sledite navodilom in skušajte zavarovati vaše premoženje:

 • Prenosno navigacijsko napravo skupaj z nosilcem(!) odnesite z vozila, ko ga zapustite.
 • Z vetrobranskega stekla ali z armaturne plošče zbrišite sledove, ki jih pušča nosilec naprave, saj tatovi iščejo prav to.
 • Ne puščajte navigacijske naprave v predalu za drobnjarije – tatovi tja navadno najprej pogledajo. Pametno je pustiti predal za drobnjarije odprt in s tem nakazati, da navigacijske naprave (in kakšnega drugega vrednega predmeta) ni v avtomobilu.
 • Vnesite svoj domači naslov pod drugim imenom ter se tako izognite možnosti, da vas na domu obiščejo tatovi navigacijske naprave, medtem ko ste na poti.
 • Označite svojo navigacijsko napravo s posebnimi varnostnimi znamenji.
 • Zapišite si znamko, model in serijsko številko navigacijske naprave – podatke shranite nekam na varno, nikakor pa ne v avtomobilu.

Ali je navigacijska naprava zajeta v avtomobilskem zavarovanju?
Pri vašem zavarovalnem zastopniku preverite, ali je navigacijska naprava zajeta v avtomobilskem zavarovanju. Mnogi razlikujejo med standardno in naknadno vgradnjo opreme v avtomobilu. Tudi, če je naprava vključena v zavarovanje, se največkrat ne splača prijaviti tatvine, saj izguba bonusa večinoma preseže vrednost navigacijske naprave.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA