Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Okolje in poraba goriva
Okolje in poraba goriva
25. oktober 2017

Po šestih tednih od začetka zbiranja prijav lastnikov avtomobilov, oškodovanih v dizelski prevari koncerna Volkswagen, smo pri Zvezi potrošnikov Slovenije zabeležili dovolj prijav za nadaljevanje kampanje. V drugi fazi bomo skupaj s pravniki preverili vso dokumentacijo in ostale oddane podatke ter pripravili vse potrebno za tožbo proti koncernu Volkswagen pred nemškim sodiščem.

Zveza potrošnikov Slovenije je kampanjo PreVWara začela 12. septembra, pri čemer smo se preko Evropske potrošniške organizacije BEUC povezali z nemško podružnico ameriške odvetniške pisarne Hausfeld. Njihovi odvetniki so proti VW uspešno nastopili že v ZDA. Pred začetkom zbiranja podpisov so dodobra preučili možnosti, ki jih ponuja slovenska zakonodaja, in presodili, da imajo tudi slovenski kupci v dizelski prevari možnosti za odškodnino.

Slovenski lastniki avtomobilov so se odzvali množično, ob več kot 1000 sprejetih prijavah, ki zadostijo najbolj strogim pogojem (nakup vozila med 31. 3. 2013 in 18. 9. 2015), je prijavo zaključilo še skoraj 2000 ostalih lastnikov, približno toliko pa je zgolj naredilo prvi korak, začelo izpolnjevati obrazec, a ga še niso dokončno oddali. Te lastnike smo pozvali, naj dokončajo prijavo in se pridružijo tistim, v imenu katerih bomo vložili tožbo pred nemškim sodiščem.

Na www.preVWara.si še vedno zbiramo tudi nove prijave, predvidoma bo kampanja odprta vsaj do sredine decembra. V tem času bodo sodelavci Zveze potrošnikov Slovenije skupaj s pravniki iz odvetniške pisarne Hausfeld začeli preverjati oddano dokumentacijo. Potrošnike, ki so se pridružili kampanji, bomo sproti obveščali o potrebnih dopolnitvah in nadaljnjih postopkih.

Za potrošnike je zagotovo najbolj pomembno dejstvo, da je kampanja PreVWara:

  • Brez tveganja: kupci avtomobilov s prijavo ne prevzemajo nobenega tveganja zase ali za svoje vozilo. Sodelujočim ne bo treba poravnati nobenih stroškov odvetnikov, sodnih taks in podobno, če bodo zahtevki zavrnjeni.
  • Preprosta: vse, kar morajo predložiti prevarani kupci, je dokumentacija, ki dokazuje, da so lastniki avtomobilov z dizelskimi motorji z vgrajeno programsko opremo za zavajanje na testih izpustov.

Sodelovanje v akciji lahko oškodovancem prinese le korist. Če bo postopek uspešen, bo vsak oškodovanec prispeval k pokrivanju stroškov akcije (npr. stroški organiziranja in zbiranja prijav, stroški odvetnikov in sodnega postopka) v obliki prispevka v višini največ 35% dosojene odškodnine. Če pa postopek ne bo uspešen, oškodovanci nimajo nobenih obveznosti, saj bo breme financiranja nosil poseben sklad, kar je v zahodnem svetu običajna praksa. Za takšen način financiranja akcije za uveljavljanje pravic oškodovanih potrošnikov se je ZPS odločila skupaj z Evropsko potrošniško organizacijo BEUC na podlagi skrbnega preverjanja obstoječih možnosti financiranja tega obsežnega in zahtevnega postopka.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA