Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Okolje in poraba goriva
Okolje in poraba goriva
03. april 2017

Objavljamo pismo, ki smo ga poslali slovenskim poslancem v Evropskem parlamentu.

Spoštovani,

potrošniške organizacije skrbno spremljamo dogajanja na področju spremembe zakonodaje, povezane z izpusti škodljivih snovi in preverjanjem skladnosti z okoljevarstvenimi zahtevami pri osebnih avtomobilih. Jutri, v torek, 4. aprila boste poslanci Evropskega parlamenta odločali o dveh pomembnih zadevah, ki bosta vplivali na zaščito evropskih potrošnikov na tem področju. Skupaj s kolegi iz Evropske potrošniške organizacije (BEUC) smo preučili predlagane točke Odbora Evropskega parlamenta za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) ter priporočila na podlagi preiskave dosedanjih ukrepov na področju meritev izpustov.

Pozivamo vas, da Evropski parlament potrdi poročilo IMCO, skupaj z naslednjimi predlogi:

  • v primeru, ko je razkrita neskladnost ali nepoštena poslovna praksa, mora proizvajalec avtomobilov odgovarjati za vso škodo, ki jo je s svojimi dejanji povzročil lastnikom prizadetih vozil,
  • vzpostaviti je treba evropsko agencijo za nadzor nad vozili.

V zvezi s priporočili, ki sledijo iz dosedanjih preiskav ukrepov, Evropski parlament pozivamo, da potrdi naslednje predloge:

  • predlog, ki izrecno določa, da morajo lastniki vozil, opremljenih s priklopno napravo (defeat device) od Volkswagna prejeti ustrezno nadomestilo,
  • Evropski parlament mora Evropsko komisijo pozvati, naj vzpostavi vseevropski sistem kolektivnega uveljavljanja škode,
  • Evropski parlament naj zahteva reformo direktive o energijski nalepki za avtomobile.

V priloženem dokumentu vam pošiljamo predlog glasovanja s kratko obrazložitvijo pri posameznih točkah (v angleškem jeziku). 

Za sodelovanje in pomoč pri zagotovitvi ustrezne zaščite potrošnikov se vam vnaprej najlepše zahvaljujemo in želimo uspešen delovni teden.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA