Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Foto oprema
Foto oprema
07. avgust 2017

Fotografska panoga se sicer preoblikuje, nikakor pa se ne predaja. In četudi na zunaj tega morda ni videti, se je v zadnjem letu presenetljivo veliko dogajalo. Priča smo bili tudi nepričakovanim napovedim in predstavitvam fotoaparatov in druge opreme. Ponudba se je povečala, nekateri aparati so celo postali dostopnejši, proizvajalci pa so, logično, osredotočeni bolj ali manj samo še na zmogljivejše modele. Tiste cenejše ohranjajo pri življenju le še z minimalnim trudom.

Trud fotografskih podjetij se začne z aparati, ki stanejo 500 evrov in več. Vsaj takrat, ko pridejo na trg. Pozneje je mogoče marsikaterega najti tudi za nižjo ceno, čeprav spet ne za dosti manj kot 400 evrov, še posebej ne v Sloveniji. In po pravici povedano je to tudi tista spodnja meja, kjer bi se moralo začeti zanimanje večine potrošnikov. Za toliko in več denarja so na voljo modeli z večjimi tipali in zmogljivejšimi objektivi, ki zares omogočajo zajemanje kakovostnejših fotografij kot pametni telefoni. Ti so postali dovolj dobri, in sicer s tehnološkimi rešitvami in optiko, pa tudi s triki, ki jih omogoča izjemna procesorska moč, da so boljši od cenejših fotoaparatov. Fotografije zadnjih so pogosto manj jasne (z neizrazitimi podrobnostmi), na fotografijah je več šuma, dinamični razpon je slabši, aparati pa ne ponujajo veliko naprednih možnosti in vse skupaj se dogaja bistveno počasneje. 

Potrošniške organizacije v akreditiranih laboratorijih letno preizkusimo več kot 100 modelov in na ta način potrošnikom z rezultati neodvisnih primerjalnih testov pomagati pri odločitvi za nakup. V primerjalniku je zdaj več kot 100 različnih digitalnih fotoaparatov, več kot 70 jih je naprodaj tudi pri nas. In za konec odgovovarjamo še na vprašanje: kam s fotografijami? Preverite!

 

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,50 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4,40 €/mesec

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA