Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Foto oprema
Foto oprema
02. november 2016

Že lani smo ugotavljali, da se nekatere skupine aparatov dokaj hitro poslavljajo, v zadnjem letu pa se to dogaja še bolj pospešeno. Preprostih aparatov in manj zmogljivih z velikim razponom zuma skoraj ni več. Tudi vstopni brezzrcalni modeli očitno odhajajo. In celo ponudba zrcalnorefleksnih se je skrčila. Še bolj opazno pa je nekaj drugega: proizvajalci družno pomikajo cenovne meje vedno višje. Že res, da tudi neprofesionalni aparati (vsaj na papirju) ponujajo več in vse bolj nagovarjajo tudi resne fotografe, ne samo ljubitelje, a vsaka naslednja generacija je dražja od prejšnje. Če je bilo nekaj časa videti, da se bo vstopni prag za zmogljiv fotoaparat zmanjšal na manj kot 400 evrov, zdaj bolj kaže, da se bo dolgoročno ustalil pri okrog 500 evrih. Cenejši bodo le modeli z manjšim tipalom, običajno nič večjim, kot ga najdemo v boljših telefonih, in bolj ali manj brez ročnih nastavitev. Bodo pa verjetno tudi te sčasoma povsem nadomestili telefoni, ki postajajo zdaj dvooki, s čimer bodo namenski žepni fotoaparati izgubili še eno zadnjih prednosti pred telefoni, to je povečevanje goriščne razdalje ali zum. Potrošniške organizacije v akreditiranih laboratorijih letno preizkusimo več kot 100 modelov in na ta način potrošnikom z rezultati neodvisnih primerjalnih testov pomagati pri odločitvi za nakup. V primerjalniku je zdaj več kot 400 različnih digitalnih fotoaparatov, več kot 130 jih je naprodaj tudi pri nas, med njimi je več kot 150 naprednih (52 jih je naprodaj pri nas), pri katerih je mogoče zamenjati objektiv. Kot pomoč pri izbiri pa posebej izpostavljamo najboljše iz posameznih skupin.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

4,50 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4,28 €/mesec

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA