Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Avdio - video
Avdio - video
23. april 2018

Svet za radiofuzijo republike Slovenije (SRDF) je v začetku leta začel pozivati prodajalce radijskih sprejemnikov, še posebej tistih, vgrajenih v avtomobile, naj naročajo in prodajajo samo še radijske aparate, ki poleg sprejema na frekvencah FM podpirajo tudi sprejem digitalnega signala DAB+. 22. februarja 2022 bo namreč večina radijskih postaj prešla na zgolj digitalno oddajanje, zato bi bil nakup analognega radijskega sprejemnika danes neracionalen.

Zveza potrošnikov Slovenije se pridružuje pozivu SRDF, hkrati pa potrošnikom priporoča, da ob nakupu radijskega sprejemnika tudi sami preverijo, ali podpira digitalno oddajanje DAB+. To še posebej velja za nakup radijskega sprejemnika, vgrajenega v avtomobil, saj bo čez manj kot štiri leta brez DAB+ radijski signal utihnil. Seveda obstajajo zunanje naprave, ki sprejemajo digitalni signal in jih je mogoče povezati z obstoječimi aparati, a to je bistveno manj elegantna rešitev, za katero je treba odšteti slabih 50 evrov. Ker je po Evropi kar nekaj področij, na katerih so že izključili analogno radijsko oddajanje, je dobavljivost ustreznih aparatov v Sloveniji odvisna predvsem in zgolj od naročil prodajalcev in ponudbe v trgovinah.

Sicer pa so radijski programi v digitalni tehniki v Sloveniji že nekaj časa na voljo. Kmalu jih bo še več, saj je SRDF pred kratkim potrdil nov razpis za oddajanje radijskega programa v digitalni tehniki. Razlog za prehod v digitalno oddajanje je podoben kot pri televizijskih programih: analogni kanali preprosto zasedajo preveč dragocenega frekvenčnega spektra, digitalno oddajanje pa po podatkih SRDF omogoča tudi boljšo pokritost zaradi ojačitev pri prekrivanju signala, manjšo porabo energije in s tem tudi precej nižje stroške oddajanje radijskih programov.

Boštjan Okorn

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA