Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Avdio - video
Avdio - video
03. junij 2020

Po vzoru izdelovalcev pametnih telefonov tudi izdelovalci televizorjev vsako leto predstavijo nove modele, zato so razlike v primerjavi z leto ali dve starejšimi manj izrazite, dostikrat tudi ne nudijo otipljive dodane vrednosti. Nakup naj bo zato predvsem racionalen, upoštevajte tudi, da boste nov televizor verjetno uporabljali najmanj naslednjih sedem let.

star-clanek-1 Ta članek z rezultati testa je star. Aktualni rezultati tega testa >

Lani smo na mednarodnem primerjalnem testu pametnih televizorjev opazili, da so bili skoraj vsi z zaslonsko tehnologijo OLED boljši tudi od najbolj izpopolnjenih zaslonov LCD oziroma predvsem Samsungovih televizorjev, ki jih tržijo pod sicer nekoliko zavajajočo oznako QLED. Kljub tehnološki podrejenosti pa tehnologija LCD očitno še ni rekla zadnje besede. Samsung je namreč tehnologijo kvantne pike izpopolnil, tako da so se njegovi televizorji zavihteli tik za LG-jevimi z zasloni OLED, ki so že tretje leto zapored trdno na vrhu. Manjše presenečenje, torej, kajti laboratorijsko testiranje je za vse enako, nekateri strokovnjaki pa so zaslonsko tehnologijo OLED videli najmanj korak pred vsemi drugimi.

Televizorje z bolj ali manj nadgrajenimi zasloni LCD imajo v ponudbi vsi. Čeprav ne spadajo v sam vrh, ta je rezerviran za naprave z zasloni OLED, gre še vedno za dobro ocenjene naprave, največkrat cenovno uvrščene tik za najdražjimi. Zaslon OLED sam po sebi ni zagotovilo za dobro oceno, saj se je najslabši s skupno oceno dobro (61 točk) uvrstil nekje na sredino preglednice, v kateri je več kot 600 izdelkov. Tu smo že pri naslednji značilnosti trga, na katerem je ogromno modelov, ki se med seboj razlikujejo v malenkostih ali pa še to ne – včasih nekaj različnih črk v imenu pomeni le, da gre za identičen televizor z oznakami za različne trge. Za trg televizorjev je značilno še, da so novi modeli v ponudbi leto ali največ dve, nato jih zamenjajo novejši. Pri tem ni nujno, da ti prinašajo kakšne tehnološke ali funkcionalne izboljšave.

Zadnji rezultati testiranja: na voljo so ne samo podrobni rezultati testa, pač pa tudi najpomembnejši tehnični podatki. Da bo odločitev še lažja, lahko do pet televizorjev postavite v vrsto enega zraven drugega in jih primerjate tako rekoč z ramo ob rami. Rezultati za 652 televizorjev različnih dimenzij, 211 jih je na voljo tudi v Sloveniji. In še: dodali smo veliko koristnih informacij in nasvetov ter članek iz revije ZPStest.


Vse televizorje smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Skupna ocena je sestavljena iz preizkusov
Kakovost slike 40%
Kakovost zvoka 25%
Uporabnost 10%
Predvajanje večpredstavne vsebine 5%
Priključki in sprejemniki 5%
Poraba energije 5%
Pametna televizija - priključna vsebina 5%
Trirazsežna slika 0%


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Rezultati so na voljo vsem, članom v okviru naročnine, nečlanom pa so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom, ki bo veljavno eno leto in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več