Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Avdio - video
Avdio - video
08. januar 2016

Pravzaprav je Netflix v Slovenijo prišel prepozno.

Slovenija je članica EU in prek evropske potrošniške organizacije BEUC si že nekaj časa prizadevamo, da bi tovrstni ponudniki vsebine odprli za vse državljane EU takoj, ko bi jih dobila ena sama država članica EU. Tudi napovedane spremembe zakonodaje o avtorskih pravicah ter kabelski in satelitski distribuciji gredo v to smer, prav tako prizadevanja za skupni evropski telekomunikacijski trg. Pri ZPS ne vidimo nobenega (zunanjega) razloga, da ne bi na slovenskem trgu ponudili vsebin, ki jih lahko spremljajo prebivalci ostalih držav EU. Težava je vedno pri poslovnih modelih distributerjev in medijskih hiš v Sloveniji.

Kakšne spremembe ali posledice lahko ta Netflixova poteza prinese za telekomunikacijske operaterje?
Na splošno je ogled filmov po mobilnih omrežjih precej potratna zadeva in lahko hitro sprazni zakupljene količine. Zato smemo pričakovati, da bodo operaterji ponudili možnost zakupa večje količine podatkov – vprašanje pa spet je, po kakšni ceni. 

Netflix vso vsebino ponuja v pretočni obliki, kar pomeni, da mora biti uporabnik med ogledom stalno povezan. Vsebino si lahko ogledujete na različnih napravah – od pametnih telefonov in tablic do računalnikov in pametnih televizorjev (z vgrajenim vmesnikom za povezavo v splet in ustrezno aplikacijo, ki jo imajo številni novi modeli).

V danem trenutku ogled filmov, še zlasti HD, priporočamo zgolj, ko je uporabnik priključen na omrežje Wi-Fi.

Manj piratiziranih kopij filmov?
Izkušnje iz nekaterih držav dokazujejo, da bi se to skoraj moralo zgoditi. Vse pa je odvisno od ponudbe filmov in serij, ta je pri Netflixu med državami precej različna. Za doseganje širšega kroga uporabnikov je zagotovo pomembno tudi, da so filmi sinhronizirani / podnaslovljeni in da je vmesnik v slovenščini. Tega pa Netflix za zdaj, žal, ne ponuja.

Brezplačno, a le en mesec!

Netflix omogoča, da vsebino en mesec preizkušate brezplačno. A pri registraciji boste morali navesti številko kreditne kartice oziroma račun PayPal, saj gre za sistem opt-out, kar pomeni, da se mora uporabnik pred iztekom brezplačnega obdobja odjaviti od storitve. V nasprotnem primeru bo Netflix začel z obračunavanjem mesečne naročnine.

Vsekakor vam predlagamo, da v brezplačnem obdobju preverite, ali vam Netflix ustreza in se pravočasno odjavite, če se vam vsebina ne zdi zanimiva ali dovolj bogata. Dejstvo namreč je, da nobena od tovrstnih storitev ni popolna, je pa res, da Netflix velja za najbolje založenega ponudnika pretočnih filmov in serij. V danem trenutku se lahko pojavi tudi težava s pomanjkanjem vsebin, ki so podnaslovljene ali sinhronizirane, kar naj bi se v prihodnosti spremenilo.

Sicer pa je za naročnino pri Netflixu treba odšteti od 7,99 do 11,99 evra, med posameznimi paketi je razlika v kakovosti predvajanih vsebin (od standardne razločljivosti preko razločljivosti HD do 4K) in možnosti ogleda na več napravah istočasno. Pri najcenejši naročnini je, denimo na voljo zgolj standardna razločljivost, ogled na več napravah hkrati pa ni omogočen.

Fotgrafija: Netfilx

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA