Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Avdio - video
Avdio - video
07. september 2015

Prihodnost pripadla (za množice manj privlačnemu) internetu stvari.

V preteklih letih je berlinski sejem zabavne elektronike in bele tehnike IFA vsakič znova prinesel kakšno bolj ali manj zanimivo digitalno idejo za najširše množice. Res je, vse se niso prijele (spomnimo se samo na trirazsežno televizijo), a vsaj zdelo se je, da industrija ima smer, proti kateri gre in ki jih bodo sledile množice. Morda je tudi zato letos videti, kot da smo se na tej poti ustavili in da so si razstavljalci vzeli nekaj predaha za premislek. Vseeno pa že lahko napovemo, da bo prihodnost pripadla (za množice bistveno manj privlačnemu) internetu stvari.

Če smo se še pred časom spraševali, zakaj bi v internet povezovali pralne stroje, hladilnike in pečice, je zdaj jasno, da smo razmišljali preveč na veliko. Internet stvari bo namreč povezal predvsem najrazličnejša tipala, ki jih bomo uporabljali tako v vsakdanjem gospodinjstvu kot tudi na poti.

Bistveno pa je, da bomo lahko kjer koli in kadar koli dostopali do najrazličnejših podatkov o nas, našem zdravju, dogajanju doma ali v avtomobilu in podobno. 

Pametni dom
Proizvajalci trenutno ciljajo predvsem na primarna čustva, povezana z varnostjo. V pametni dom je mogoče nadgraditi vsako stanovanje, pri čemer prednjačijo ideje o upravljanju z v električno omrežje povezanimi napravami, prek kamer in ostalih pripomočkov pa lahko spremljamo, kaj se dogaja v sobah ali pred vhodnimi vrati.

Ker želimo skrbeti za zdravje, si bomo najbrž omislili tipala za spremljanje aktivnosti (zapestnice, telefoni, ure ...), letos so se številna podjetja spomnila, da nas (še) ne merijo med spanjem. Ker dober spanec pomeni dobro zdravje, najbrž ni daleč dan, ko bo tudi pod vašo vzmetnico elektronski pripomoček, na podlagi katerega boste lahko ugotovili, kaj se z vami dogaja, ko zaprete oči. No, kot dodatek bo tipalo ugotovilo, da ste se zbudili, prižgale se bodo luči, kavomat vam bo pripravil jutranji napitek ...

Novosti: koliko jih res potrebujemo?
Takšni futuristični scenariji kažejo na domišljijo razvijalcev, ki skušajo v nas vzbuditi potrebo po nečem, kar najbrž sploh ne potrebujemo. Ob tem ni odveč pripomniti, da večina podatkov zbirajo v oddaljenih strežnikih (oziroma v oblaku), zato bo vprašanje uporabnosti interneta stvari predvsem vprašanje zasebnosti in možnega razkritja vsega, kar se dogaja z nami. Preveč hiteti v ta svet, torej, ne gre, dobro pa je spremljati, kje bomo vendarle našli nekaj za zadovoljevanje resničnih potreb.

Avdio in video: prodajni hit so akcijske kamere
Med posameznimi izdelki na letošnji Ifi ni nobenega, ki bi prav posebej izstopal, večinoma gre za nadgradnjo že znanih tehnologij. Pri televizorjih je ločljivost 4K postala standard (na vsebine bomo morali še malo počakati), zdaj skušajo našim očem prijati z obogatenim kontrastom in nasičenimi barvami, ki jih prinaša tehnologija HDR (visok dinamični razpon). Morda všečno na prvi pogled se zdi, da v resnici ne prinese drugega kot nenaravno sliko.

Ljubitelji akcijskih kamer, katerih prodaja se je v zadnjem letu skoraj podvojila, bodo odslej lahko izbirali tudi med takšnimi s 360-stopinjskim pogledom, kar bo različne videe z vragolijami obogatilo s še dodatnimi zornimi koti. Zelo velik del razstavnih prostorov zasedajo naprave za predvajanje zvoka, med njimi je vse več brezžičnih, popularno je tudi ozvočenje celotnega stanovanja ali hiše z isto glasbo (multiroom). Proizvajalci so se očitno spomnili tudi ljubiteljev igranja, saj jih je kar nekaj pripravilo posebne modele računalnikov in notesnikov– celo tablico, ki pa je že na prvi pogled precej cenena in ni videti prav nič posebnega.

Prav tako boste morali imeti srečo, če se boste odločili za nakup pametne ure, saj so številne izdelane iz nekakovostne plastike, njihova uporabnost je še naprej zelo omejena. Bi se pa lahko kaj spremenilo potem, ko smo si ogledali enega od modelov z vrtljivim obročem, saj je upravljanje preprosto in logično. No, baterija tudi pri tem modelu bržkone ne bo zdržala več kot en dan. Pa govorimo o uri ...

Gospodinjski aparati: novosti manj, v ospredju je oblikovanje
IFA je že nekaj let tudi eden od največjih sejmov bele tehnike. Na tem področju prevladujejo izdelki, ki potrošnike privabljajo z obliko, barvami in trendom. Zato zelo veliko prostora zasedajo aparati za pripravo kave, prav tako so očitno popularne najrazličnejše vrste pečic, indukcijske kuhalne plošče omogočajo poljubno postavitev različno velikih kosov posode, na splošno pa bomo v kuhinji očitno kmalu imeli polno aparatov, ki bodo pravzaprav ogledala. Kot je poudaril Phillipe Starck, eden od najbolj znanih oblikovalcev, naj bi v središče kuhinje na ta način postavili človeka.

Med bolj tradicionalnimi izdelki bele tehnika velja omeniti vse večje število pralnih strojev s posebnimi posodami za odmerjanje pralnega sredstva (najbolj ekstremen model zna celo sam naročiti novo, če gre količina h koncu), velikost bobnov se bo očitno (upamo) ustavila pri 9 kg, se pa lahko zgodi, da bo uspela ideja z možnostjo dodajanja perila po začetku pranja: preko posebne line na vrhu vrat.

Vsega, kar so predstavili na Ifi, seveda ne bomo mogli kupiti v trgovini. Veliko izdelkov zgolj nakazuje možnosti, ki jih ponuja sodobna tehnologija, uspeh je odvisen predvsem od izvedbe, pa tudi privlačnosti. A zdi se, da smo zdaj prišli do trenutka, ko zares novih idej ni več – ali pa so trženjski oddelki preprosto obupali in prenehali iskati besede oziroma kratice, s katerimi skušajo ljudi pripraviti k menjavi sedanjih izdelkov ali k nakupu novih. O dejanski vrednosti novosti pa potrošniške organizacije lahko povemo kaj več šele po opravljenih testih – in ti pogosto pokažejo, da trženjske krilatice nimajo uporabne vrednosti.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA