Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Avdio - video
Avdio - video
16. november 2022

Kakovostni zvočni sistemi Hi-Fi so bili nekoč rezervirani za glasbene sladokusce. Razvoj tehnologij in brezžičnih vmesnikov je kakovosten zvok približal množicam, a hkrati prinesel nove skrbi. Kako v bogati in raznoliki ponudbi izbrati primernega? Odgovor najdete v našem testu prenosnih zvočnikov z brezžičnim vmesnikom Bluetooth.

Brezžični zvočniki nudijo svobodo kot noben sistem za reprodukcijo zvoka v preteklosti. Preprosto jih je razporediti po sobah, saj ne potrebujejo kablov. Če imajo baterijo, ne potrebujejo niti električne vtičnice, le z virom zvoka jih je treba povezati.

Dobro zveneč prenosni zvočnik stane malo več kot sto evrov, tudi cene nekaterih večjih in kakovostnejših tako imenovanih brezžičnih sobnih zvočnikov niso pretirane.


Prenosne zvočnike smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki, da trgovci oz. proizvajalci ne bi mogli vplivati na izbor. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naša merila so običajno ostrejša od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in druge vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Modeli na testu so bili predstavljeni v zadnjih dveh letih, večino smo jih našli tudi v naših trgovinah.

Izračun ocene:

  • Kakovost zvoka: 75%
  • Preprostost uporabe: 10%
  • Poraba baterije: 15%
  • Skupaj: 100%

Kakovost zvoka (75 odstotkov skupne ocene)

Pet strokovnjakov posluša skladbe različnih zvrsti, ne da bi medtem videli napravo. Kakovost zvoka ocenijo na podlagi meril, kot so reprodukcija najvišjih in najnižjih frekvenc, uravnotežen značaj zvoka in odsotnost šuma. Preverijo tudi možnosti za optimizacijo zvoka.

Preprostost uporabe (10 odstotkov skupne ocene)

Preverimo popolnost in razumljivost navodil, preprostost seznanjenja in povezave z virom zvoka ter koliko možnosti za upravljanje je na telesu naprave in koliko v mobilni aplikaciji.

Poraba (15 odstotkov skupne ocene)

Ocenimo življenjsko dobo baterije ob polni napolnjenosti pri predvajanju glasbe jakosti 80 dB. Preverimo tudi hitrost polnjenja.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več