Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

TTIP/CETA
TTIP/CETA
30. avgust 2017

Vlada Republike Slovenije do danes še ni izpolnila zaveze Državnemu zboru, nevladnim organizacijam, sindikatom in Zvezi potrošnikov Slovenije, o prošnji Sodišča EU za izdajo mnenja o skladnosti mehanizma ICS z evropskim pravnim redom. Vsi pogoji za izdajo prošnje, ki jih je navedla Vlada v svoji zavezi so bili izpolnjeni, zato je nadaljnje odlašanje pri napotitvi na Sodišče EU ne le nepotrebno temveč tudi neodgovorno.

Po številnih strokovnih kritikah in močnem javnem nasprotovanju je Evropska komisija obljubila reformo mehanizma za reševanje sporov (ISDS oz. ICS) v sporazumih o prosti trgovini. Ta reforma naj bi vodila v oblikovanje Multilateralnega naložbenega sodišča (MIC) (1) , ki je že predviden za vključitev (2) v sporazum med EU in Kanado znanem pod kratico CETA. Navkljub temu, da komisija predvideva pridobitev mandata držav članic za pričetek pogajanj o MIC v pričetku leta 2018, pogovori o MIC-u z tretjimi državami na pobudo Komisije že potekajo. "Ustanovitev multilateralnega naložbenega sodišča v trenutnem kontekstu za potrošniške organizacije ni sprejemljiva saj pravica držav do regulacije ni ustrezno obvarovana," izpostavlja Breda Kutin, predsednica ZPS. Pomisleke glede projekta multilateralnega naložbenega sodišča (MIC) je zapisala tudi Slovenija v osnutku deklaracije o usmeritvah za delovanje Republike Slovenije v institucijah Evropske unije (3).

Pred podelitvijo mandata za pogajanja o MIC, pa bi Vlada morali izpolniti svojo zavezo in pri Sodišču EU preveriti ali je tak mehanizem skladen z evropskim pravnim redom. To stališče je Vlada RS sprejela že konec julija prejšnjega leta v sprejetih priporočilih Državnega zbora(4) glede sporazumov o prosti trgovini med EU in ZDA (TTIP) ter EU in Kanado (CETA), a jo kljub temu še ni izpolnila.

Breda Kutin iz Zveze potrošnikov je dejala: "Nerazumno je, da Vlada še vedno ni zaprosila Sodišče EU za mnenje o sistemu ICS še posebej, ker je mnenje Sodišča EU pomembno za morebitno podelitev mandata za pogajanja o ustanovitvi multilateralnega naložbenega sodišča. O tem bo Vlada verjetno odločala še v tem mandatu zato je nujno da čim prej pridobi mnenje Sodišča EU."

Zveza potrošnikov Slovenije je skupaj s Sindikatom vzgoje in izobraževanja, Zvezo svobodnih sindikatov ter Umanotero in Greenpeacom na predsednika Vlade v mesecu juniju naslovila vprašanje, kdaj namerava vlada zaprositi Sodišče EU za mnenje o sistemu ICS a do danes še nismo prejeli odgovora.

Zato Vlado pozivamo, da brez nadaljnjega odlašanja sprejme to pomembno odločitev in Sodišče EU nemudoma zaprosi za izdajo mnenja ter tako zavaruje lastne interese in vlogo domačih sodišč.

1 - http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1608

2 - Člen 8.29 sporazuma CETA, stran 126

3 - http://imss.dz-rs.si/imis/1e1d4921ec9d2bcd9ae1.pdf stran 75 oz. 76

4 - http://imss.dz-rs.si/imis/a1537b1186924e25be00.pdf

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA