Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

TTIP/CETA
TTIP/CETA
05. oktober 2015

Ob prvi obletnici objave trgovinskega sporazuma CETA in zaključku samoorganizirane evropske državljanske pobude za zaustavitev TTIP-a in CETE je nevladna organizacija Umanotera pripravila konferenco za medije `CETA, kako hitro tečejo ta leta´, na kateri sta spregovorila Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije in Andrej Gnezda, Umanotera (tudi predstavnik Koalicije proti tajnim trgovinskim sporazumom).

Na današnji konferenci so napovedali tudi pridružitev globalnim protestom, ki bodo potekali 10. oktobra v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Trbovljah. Na protestih bomo zahtevali večjo odzivnost slovenske Vlade in državnega zbora, saj je doslej vprašanjem trgovinskih sporazumov namenila premalo pozornosti. Neodzivnost je še posebej zaskrbljujoča v primeru sporazuma s Kanado (CETA), ki je v celoti objavljen že eno leto in bodo v pričetku prihodnjega leta o njem tudi odločali v Evropskem parlamentu ter Svetu EU.

Slovenija kljub tem dejstvom še vedno ni opravila celovite presoje vplivov sporazuma na družbo ter okolje in očitno tudi v strankah samih ni pretiranega zanimanja za sporazum, saj se je na vprašanja Umanotere odzvala zgolj ena opozicijska stranka. Odločanje o sporazumu, ki obsega več kot 1600 strani členov in bo državi omejil njene pravice do regulacije, ne sme potekati brez obsežne in strokovne razprave. Pred odločanjem je nujno potrebna presoja vplivov sporazuma CETA.

Potrošniki še vedno proti mehanizmu ISDS
Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije, je na konferenci za medije predstavila stališče Zveze potrošnikov Slovenije in Evropske potrošniške organizacije BEUC, ki še vedno izrecno nasprotujeta mehanizmu ISDS v trgovinskem sporazumu TTIP. Kljub nekaterim izboljšavam je ta mehanizem še vedno diskriminatoren v korist tujih investitorjev, še vedno ni ustrezno urejena pravica držav do urejanja javnih zadev. TTIP investitorjem ne bi smel omogočiti odškodnin, niti dragih pravdnih postopkov če gre za javno dobro, saj bi se v nasprotnem lahko dogajalo, da država v izogib potencialnim stroškom pravdnih postopkov, s katerimi bi zagrozil investitor, ne bi ustrezno urejala javnih zadev.

Povezava na peticijo proti TTIP.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA