Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

TTIP/CETA
TTIP/CETA
11. junij 2015

Ob 25. letnici delovanja Zveza potrošnikov Slovenije vas vabimo na mednarodno okroglo mizo o TTIP. Zagotovite si karte!

Razprava o trgovinskem sporazumu TTIP med ZDA in Evropsko unijo v Sloveniji že poteka, Zveza potrošnikov Slovenije pa ob ob 25. obletnici delovanja skupaj s svojo krovno organizacijo BEUC na mednarodni okrogli mizo organizira prvo razpravo

“TTIP: kaj prinaša potrošnikom ?”,
ki bo v torek, 16. junija 2015, v Ljubljani Klub CD (Cankarjev dom - vhod z Erjavčeve ulice), s pričetkom ob 10.00 uri.

Čeprav nam Evropska komisija zagotavlja, da bomo s sporazumom pridobili vsi, tudi potrošniki, se razprava o TTIP odvija predvsem v smeri, kako zagotoviti, da se raven varstva potrošnikov zaradi TTIP ne bo nižala. Pogajalci želijo v sporazumu ohraniti ISDS mehanizem, potrošniške organizacije pa ga ne želimo, saj ogroža pravico držav do sprejemanja zakonodaje in urejanja javnih politik.

V ospredju razprav o TTIP stopa vprašanje normativnega usklajevanja, saj je znano dejstvo, da imata ZDA in EU precej različne pristope pri oblikovanju in sprejemanju predpisov.

#TTIPzps
Se razprave ne morete udeležiti, pa bi radi zastavili vprašanje? To lahko storite prek našega Facebook ali Twitter kanala, uporabite oznako #TTIPzps.

Je kompromis sploh možen, če vemo, da EU pri sprejemanju predpisov upošteva previdnostni princip, ZDA pa s predpisi ukrepa šele takrat, ko je škoda znanstveno dokazana? V ZDA je na primer v izdelkih splošne rabe prepovedanih le 11 kemikalij, v EU pa kar 1328. Bomo zaradi TTIP prisiljeni znižali standarde na področju prehrane, pa varstva osebnih podatkov…? Kakšna so torej pogajalska izhodišča EU, kakšno stališče je oblikovala slovenska vlada, kaj meni stroka in kaj potrošniške organizacije?

Na tokratnimi okrogli mizi bodo v središču dogajanja TTIP slovenski oz. evropski potrošniki. Raznolikost področij, s katerih prihajajo udeleženci, ter njihova strokovnost zagotavlja pestro debato, predvsem pa ponuja vabljenim in seveda potrošnikom informacijo o stališčih odločevalcev, stroke in potrošniške organizacije o TTIP, na slovenskem in evropskem nivoju:

  • ga. Breda Kutin, predsednica ZPS
  • ga. Florina Telea, koordinatorka za bilateralne odnose z ZDA, Evropska komisija
  • ga. Monique Goyens, direktorica Evropske potrošniške organizacije BEUC
  • ga. Mirjam Zdovc, višja svetovalka v sektorju za internacionalizacijo, MGRT
  • g. Igor Šoltes, evropski poslanec
  • ga. Mojca Prelesnik, Informacijska pooblaščenka
  • g.  Marko Bohar, Gospodarska zbornica Slovenije
  • g. Alojz Grabnar, direktor Urada RS za kemikalije
  • g. Andrej Gnezda, Umanotera, predstavnik koalicije proti TTIP

Potrošniki, vabljeni, da se nam tudi vi pridružite. Zagotovite si svojo vstopnico: pokličite nas na 01 474 06 10 ali pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Vljudno vabljeni!

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA