Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

TTIP/CETA
08. junij 2015

Spoštovani poslanci Evropskega Parlamenta, pišemo vam v zvezi z načrtovanim glasovanjem v Evropskem parlamentu o TTIP. Ta resolucija je namreč ključnega pomena za potrošnike, saj bo opredelila, kakšen TTIP lahko Evropski parlament sprejme.

Zveza potrošnikov Slovenije podpira prosto trgovino, če le-ta potrošnikom omogoča boljšo izbiro, zagotavlja cenejše, a kakovostno in bolj dostopno blago ter storitve. Kljub temu pa imamo resne zadržke glede napovedanih potencialnih koristi, ki naj bi jih bili deležni potrošniki, če bi bilo to doseženo na račun nižanja standardov na področju varstva potrošnikov, zdravstvenih, okoljskih, delovnih in varnostnih standardov v Evropi.

Zato vas pozivamo, da podprete naslednje točke resolucije:

• Varstvo potrošnikov

Resolucija Evropskega parlamenta bi morala pozvati k uravnoteženemu sporazumu TTIP, ki bo koristil potrošnikom. Dobrobit potrošnikov bi morala biti ključen standard v trgovinskih sporazumih. Pozivamo vas, da zagotovite varstvo sedanjih in prihodnjih pravic potrošnikov.

• Finančne storitve

Zavajajoči in nejasni finančni produkti so povzročili finančne izgube milijonom evropskih gospodinjstev. Nadaljnje odpiranje EU ameriškim ponudnikom finančnih storitev ne bi smelo zmanjšati naših možnosti, da v EU v prihodnje prepovemo takšne finančne produkte. To zahtevo odraža glasovanje v odboru INTA in tako naj ostane tudi v končnem besedilu resolucije.

• Varstvo podatkov

Podpiramo glasovanje odbora INTA o varstvu podatkov in poudarjamo, da ne bi smeli sprejeti nobene zaveze glede podatkovnih tokov, preden pravila EU o varstvu podatkov niso okrepljena in posodobljena. Menimo, da bi morali prenos podatkov in lokalizacijo podatkov izključiti iz pogajanj.

• Varnost hrane

Načelo previdnosti je pomemben steber EU zakonodaje o hrani, kar se odraža v pristopu “od vil do vilic” ter z upoštevanjem drugih legitimnih dejavnikov za ocenjevanje tveganj pri oblikovanju prehranske politike. Obe točki morata biti vključeni v končno resolucijo.

• Normativno sodelovanje

Sodelovanje med EU in ZDA na področju usklajevanja predpisov bi lahko bilo koristno za potrošnike, vendar obstajajo nevarnosti zlorab in nesorazmernih stroškov. Resolucija Evropskega parlamenta mora preprečiti kakršnokoli »ohlajanje« postopkov normativnega urejanja. Prepričani smo, da bi morala biti izmenjava informacij prostovoljna.

• ISDS

Pozivamo vas, da jasno nasprotujete vključitvi ISDS, četudi v reformirani obliki. Komisijo zaprosite naj razišče alternativne možnosti za reševanje sporov. TTIP je priložnost za inovativnost in odpravo nedemokratičnega sistema, ki je preveč pomanjkljiv.

• Transparentnost in vključitev širše javnosti

Dostop do pogajalskih besedil je bistvenega pomena za nemoteno spremljanje pogajanj in konstruktivno oceno vsebine pogajanj.

Z vsa dodatna pojasnila smo vam na razpolago. V vednost vam posredujemo tudi nekaj dokumentov, ki jih je pripravila naša krovna evropska potrošniška organizacija BEUC:

Vabimo vas pa tudi k obisku spletne strani www.zps.si, kjer smo na temo TTIP oblikovali poseben zavihek.

S spoštovanjem.

Dopis poslancem

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA