Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

21. oktober 2019

"Kupil sem ješprenj znamke Mercator. Na sprednji strani izdelka, v zelo dobro vidnem rdečem srčku piše: narejeno v Sloveniji. Moje veselje, da sem kupil slovenski ječmen, je hitro splahnelo, ko sem na zadnji strani izdelka našel podatek, navajam: `Proizvedeno v Sloveniji. Kraj izvora ječmena ni Slovenija.´ Povejte mi, prosim, kaj to pomeni in ali je zapis v skladu z zakonodajo.”

Vse, kar je zapisano, je v skladu z zakonodajo. Mercator, ki je lastnik blagovne znamke, s tem pa odgovoren za izdelek in vse, kar je na deklaraciji izdelka, je zadostil zakonodaji. Pravila namreč zahtevajo, da kadar je izdelek proizveden oziroma predelan v eni državi, surovina pa je pridelana v drugi državi, mora biti to tudi navedeno. Zakonodajalec je pri tem upošteval željo industrije (močnejšega igralca na trgu) in ne potrošnikov oziroma potrošniških organizacij ter dovolil dva načina navajanja kraja izvora surovine. Proizvajalec lahko točno navede kraj ali državo izvora ali pa samo navede, da surovina ni iz iste države, kot je poreklo izdelka.

Potrošniki v Sloveniji vsekakor želijo, da bi proizvajalci in lastniki blagovnih znamk jasno navedli tudi državo oziroma kraj izvora surovin, ki so sestavni del živila, in ne samo, da ni iz Slovenije.

Avtorica: Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA