Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

28. maj 2019

Ekstra deviško oljčno olje, deviško oljčno olje, navadno oljčno olje in lampante oljčno olje poimenujemo različne stopnje kakovosti deviških oljčnih olj, `ekstra deviško´ oljčno olje pa je med naštetimi najvišje kakovosti.

Vsa deviška oljčna olja so hladno stiskana, le ekstra deviško oljčno olje ne sme imeti senzoričnih napak. Senzorične napake deviških oljčnih olj ocenjuje panel osmih preskuševalcev, deviška oljčna olja pa razvrščajo v različne kategorije glede na intenzivnost senzorčnih napak, ki lahko nastanejo zaradi slabe kakovosti oliv (so fermentirane, plesnive) ali pa zaradi slabega skladiščenja oziroma staranja ekstra deviškega oljčnega olja.

favicon Preberite tudi: Oljčno olje - prehranski vidik

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je pred meseci na slovenskem trgu odvzela 35 vzorcev ekstra deviških olj z namenom preveriti ali ustrezajo predpisanim pravilom o kakovosti in čistosti ekstra deviškega olja. Analize so opravili v akreditiranih laboratorijih. Ugotovili so, da je bilo v 11 primerih označevanje oljčnega olja kot `ekstra deviško oljčno olje´ zavajujoče, saj olje ni imelo senzoričnih lastnosti, ki so predpisane za ekstra deviško oljčno olje. UVHVVR je od trgocev in proizvajalcev zahtevala umik izdelkov (z istimi roki uporabe kot so bili vzorci) iz polic trgovin,

Kakovost in koristnost oljčnega olja pa lahko poslabšamo tudi z nepravilnim ravnanjem
Četudi je bilo oljčno olje ob nakupu še tako vrhinsko, lahko z nepravilno hrambo kakovost olja zelo poslabšamo. Vse vrste olja hranimo v temnem in hladnem prostoru (12 do 15oC), saj svetloba (UV-žarki) in visoka temperatura sprožijo v olju številne kemične procese, ki poslabšajo njegove senzorične lastnosti. Zaradi negativnega vpliva svetlobe je priporočljivo kupovati olje v temnejših in ne brezbarvnih steklenicah.

Oljčnega olja ne kupujmo na zalogo, saj se koncentracija zaščitnih snovi v olju s časom zmanjšuje. Ko se opazno zmanjša koncentracija antioksidantov (po približno enem letu) v oljčnem olju, se prične proces oksidacije večkrat nenasičenih maščobnih kislin, kar povzroči, da postane olje žarko. Tudi prisotnost zraka ima podoben negativen učinek na kakovost olja kot povišana temperatura, zato moramo z odprto steklenico olivnega olja ravnati še posebej skrbno.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA