Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

13. november 2018

"Doma imamo radi skuto, zato jo pogosto kupujem. V trgovini se dobijo različne vrste skute, na primer pastirska, kmečka, sirarska, albuminska, ne vem pa, kakšna je razlika med njimi. Lahko o tem kaj napišete?"

Skuta je sveži sir, ki ga pridobijo iz mleka različnih živali ali pa iz sirotke, ki je koristen ostanek pri izdelavi drugih sirov. Mleko sesirijo z mlečnokislinsko fermentacijo in segrevanjem ali mu dodajo organske kisline in ga rahlo segrejejo, da spodbudijo koagulacijo beljakovin. Skuta, ki je naprodaj v trgovinah, je največkrat izdelana iz mleka, predvidevam, da sta takšni tudi pastirska in kmečka skuta, ki ju omenjate, saj omenjena naziva za skuto nista standardizirana, torej sama po sebi ne povesta nič o izdelku – potrebna je informacija o surovini, iz katere je skuta pridobljena.

Sirarsko ali albuminsko skuto (Italijani jo imenujejo ricotta) pridobijo iz sirotke, ki ostane po izdelavi sira (mleko sesirijo s siriščem, da izstopi kazein, ki skupaj z večino mlečne maščobe tvori sir). V sirotki ostane zelo malo kazeina (glavna beljakovine v mleku, ki je težje prebavljiva), veliko pa je kakovostnih beljakovin (največ globulina in nekaj albumina), ki vsebujejo vse esencialne aminokisline in so zelo lahko prebavljive. Sirarsko ali albuminsko skuto pripravijo tako, da sirotko okisajo in segrejejo, da koagulirajo beljakovine, ki so v njej.

Na embalaži skute mora biti zapisano, ali je narejena iz mleka (kravjega, ovčjega ali kozjega) ali iz sirotke. Med sestavinami mora biti navedeno, ali so skuti dodane mlečnokislinske bakterije ali pa katera od organskih kislin (tudi kis). Obvezen podatek na embalaži predpakirane skute je tudi vsebnost maščobe v suhi snovi.

Avtor: Marjana Peterman

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več