Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

03. maj 2018

"Imam vprašanje glede označevanja alergenov v živilih. Imamo že drugega otroka, ki je alergičen na jajca. Na seznamu prepovedanih živil, ki nam ga je dal alergolog (dokument so sestavili v UKC Ljubljana), je tudi lecitin (kateri koli). Ali morda veste, zakaj na živilih lecitin ni označen kot alergen? V primerih, ko gre za sončnični lecitin, ni nobena beseda odebeljena, ko pa gre za sojin lecitin, je odebeljena samo soja (zaradi alergij na sojo)."

Označevanje alergenov je zakonodajno točno določeno: na seznamu sestavin se označi živilo (npr. jajca, soja), ki je alergen. Takšno živilo mora biti na seznamu sestavin poudarjeno na enega od naslednjih načinov: odebeljeno, z barvno podlago ali z drugačno pisavo.

Lecitin sam po sebi ni alergena snov, vendar postane alergen, kadar je proizveden iz soje ali jajc, ki pa so alergena živila. Ob sestavini »lecitin« je zato treba poudarjeno označiti alergeno živilo (npr. soja). Kadar je lecitin pridobljen iz sončničnega olja, alergenega živila ni treba označiti, ker sončnična semena niso alergeno živilo.

Avtorica: Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA