Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

01. avgust 2018

Aromatiziranje vaniljevega sladoleda je prava umetnost, saj imajo proizvajalci na voljo več kombinacij različnih zvrsti vaniljeve arome, tako tiste, pridobljene iz prave rastline in iz drugih naravnih snovi, aroma pa je lahko pridobljena tudi sintetično. Na deklaracijah vzorcev lahko preberemo različne navedbe o vaniljevi aromi.

Poglejmo, kaj pomenijo.

  • "Mleti vaniljev strok, zrna vanilje". V sladoledu je dobesedno zmlet vaniljev strok ali pa postrgana zrna iz njegove sredice. Ta je črna in ima najbolj intenzivno aromo.
  • "Naravna vaniljeva aroma". Vsebovati mora 95 odstotkov arome iz stroka vanilje (po navadi je to alkoholni ekstrakt), 5 odstotkov pa lahko sestavljajo arome iz drugih naravnih snovi.
  • "Aroma burbonske vanilje". Narejena je iz burbonske sorte vanilje, ki raste na otokih Madagaskar, Reunion, Comoros in Mayotte, v strokovnih krogih pa velja za vrhunsko sorto vanilje.
  • "Naravna aroma, aroma, vaniljeva aroma". Ti izrazi pomenijo nedefinirano mešanico naravnih vaniljevih in sintetičnih arom.

Če imate radi okus ali aromo vanilje, potem bodite posebej pozorni na navedbe o tem, katera vrsta vaniljeve arome je dodana med sestavine sladoleda.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA