Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

15. marec 2017

Komisija je ugodila industriji in trgovcem, potrošniki pa bomo morali še čakati: najprej na predlog označevanja in nato še na sprejetje (kompromisnega) predloga.

Evropska komisija je objavila poročilo o obveznem navajanju seznama sestavin in označbe hranilne vrednosti alkoholnih pijač. Komisija sicer priznava, da je trenutno potrošnikom omejena pravica do informiranosti o živilih (razen informacij o alergenih snoveh), a po poročilu sodeč, je podala roko predvsem industriji, trgovcem in posrednikom, saj je v poročilu pozvala industrijo, da v enem letu pripravi usklajen predlog s katerim bo zagotovila navajanje sestavin alkoholnih pijač in njihovo hranilno vrednost. Komisija bo predlog za samoregulacijo ocenila in če bo ugotovila, da je neustrezen, bo opravila oceno učinka za preučitev drugih možnosti v skladu z načeli boljšega upravljanja.

Potrošniške organizacije se s tem seveda ne strinjamo, ker vemo, da samoregulacija ne deluje. Kot trenutno kaže, bomo še dolgo čakali na zakonodajni ukrep o označevnju sestavin in hranilne vrednosti alkoholnih pijač.

favicon Prehranski nasveti za bolj zdrave prehranske izbire: Kaj imate pa vi v svoji kuhinji?

Alkoholne pijače so živila
Vsa živila naj bi bila enako označena, zato je tudi označevanje sestavin in hranilnih vrednosti alkoholnih pijač predvideno v enotni zakonodaji (Uredba o informiranju potrošnikov o živilih št. 1169/2011), vendar potem, ko EU komisija poda poročilo o tej potrebi. Evropski parlament je že lani sprejel resolucijo o potrebi sprejetja zakonodaje o dodatnem označevanju vseh alkoholnih pijač. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija je sprejela resolucijo o označevanju alkoholnih pijač, ki so ga že leta 2011 podprle prav vse članice EU.

69% vprašanih potrošnikov meni, da morajo vsa živila in pijače, vključno z alkoholnimi pijačami imeti oznako hranilne vrednosti in 74% vprašanih se strinja, da mora biti na vseh živilih označen seznam vseh sestavin. (GfK Belgija, 2014, sodelujočih 5400 potrošnikov)

Ali ste vedeli?

  • Alkohol ima 7 kcal v enem gramu (škrob in sladkor ter beljakovine le 4 kcal, maščobe pa 9 kcal).
  • Pločevinka piva ima toliko kalorij kot mala čokoladna ploščica.
  • 2 dcl vina ima okoli 170 kcal (mleko 110 kcal).
  • 140 kcal pokurite če hodite zmerno eno uro.
  • Nekatere pivovarne že prostovoljno označujejo seznam sestavin.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA