Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

10. september 2021

V trgovini sem kupil hrenovke. Ko sem jih skuhal, je z njih odstopila plastika, ki verjetno ni čisto pravi PVC, dvomim pa, da je užitna. Kaj pa, če bi jo zaužil otrok? Tak ovoj je verjetno tudi nevaren, ker se lahko zatakne v grlu.

Odgovor ZPS

Slovenci smo navajeni, da so hrenovke (iz rdečega mesa ali perutninske) in njim podobne barjene (pasterizirane) klobase ovite v užiten ovoj, lahko so tudi brez njega. Ovoj pa je lahko tudi v umeten in neužiten.

Proizvajalec mora na deklaraciji med drugimi obveznimi navedbami navesti tudi, da tak ovoj ni primeren za zaužitje in ga je treba pred kuhanjem ali takoj po njem odstraniti. Hrenovke ali druge barjene klobase v umetnem, neužitnem ovoju ne smemo peči v pečici ali v ponvi, ker se ovoj lahko začne topiti in izločati zdravju škodljive snovi.

Pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov in mesnih pripravkov (Uradni list RS, št. 58/17) pravi, da so mesni izdelki, tudi barjene klobase, kot sta hrenovka ali kranjska klobasa, lahko v naravnem (iz prebavnega trakta klavnih živali) ali umetnem (kolagenske, plastične, kovinske) ovoju. Uredba EU o informiranju potrošnikov o živilih (Uredba 1169/2011) pa določa: "Če ovoj za klobase ni užiten, mora biti to označeno."

Potrošnikom svetujemo, da pred nakupom prehranskega izdelka, ki ga ne poznajo, vedno preberejo deklaracijo živila in se tako seznanijo ne samo s sestavinami in hranilno vrednostjo, ampak tudi z vsemi opozorili o morebitnih nevarnostih, pa naj bodo to alergeni ali neužitne ovojnine hrenovk.

Avtorica: Marjana Peterman

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več