Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

12. julij 2021

Opažam, da sadje in zelenjava pogosto nimata navedenega roka uporabe na deklaracijah za pakirano sadje in zelenjavo, na primer na vrečki kilograma jabolk. Kaj o tem pravi zakonodaja?

Odgovor ZPS

Roka uporabe celega svežega sadeža ali nepredelane zelenjave (zelenjava, ki je samo očiščena, ni pa olupljena) po zakonodaji ni treba navajati. 

Sveže sadje in zelenjava, predpakirana ali rinfuza/nepakirana, morata imeti navedene naslednje podatke:

  • ime ali naziv izdelka (na primer podolgovata paprika),
  • poreklo z nazivom države, v kateri je bilo živilo pridelano,
  • kakovostni razred (razred I ali II), za predpakirano sveže sadje in zelenjavo je nujna tudi številka lota, ter naslov tistega, ki izdelek pakira.

Čeprav pri svežem sadju in zelenjavi roka uporabe ni treba navajati, pa je treba vedeti, da je ta omejen. Sveže sadje in zelenjava namreč s časom dozorevata, se starata in se lahko začneta kvariti.

Avtorica: Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA