Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

04. marec 2021

Pod drobnogled smo vzeli živila, ki vsebujejo alkohol. Naš cilj je bil preveriti, koliko alkohola v resnici vsebujejo, ali so primerno označena ter ali se otrok z uživanjem tovrstnih izdelkov lahko opije.

Preverjanje živil z alkoholom smo izvedli skupaj z Mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija, ki preventivno deluje tudi na področju alkohola. Preverjanje je del raziskave, izvedene v okviru programa Brez izgovora 2020–2022, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

 

V članku preberite:

Kaj smo ugotovili na testu?

Vsebnost alkohola v testiranih živilih

S testom v akreditiranem laboratoriju smo preverili, kakšne so dejanske vrednosti alkohola v izdelkih, ki smo jih kupili. Izkazalo se je, da je bila pri večini izdelkov vsebnost alkohola manjša od deklarirane. Razlogov za manjšo vsebnost alkohola je lahko več, med njimi je tudi dejstvo, da pri takšnih živilih vsebnost alkohola sčasoma upada.

Izdelka z največjo analizirano vrednostjo alkohola sta Berryshka s 4,7 odstotka alkohola in Ferrero, Mon Cheri s 4,08 odstotka alkohola.

zps-REZULTATI-TESTA-banner

Kako je označena vsebnost alkohola v izdelkih?

Glede na zakon o omejevanju porabe alkohola so živila z alkoholom tista, ki vsebujejo več kot 0,5 odstotka alkohola na maso živila.

Na skoraj vseh izdelkih je alkohol označen v masnem deležu, ki nam pove, koliko gramov alkohola je v 100 gramih živila. Na treh izdelkih je alkohol označen v volumskem deležu, kar pove, koliko alkohola (etanola) vsebuje določen volumen alkoholne pijače.

Vse vrste označevanja alkohola so ustrezne, saj zakon o omejevanju porabe alkohola ne določa natančno, kako mora biti označena vsebnost alkohola.

Označevanje je ponekod pomanjkljivo

V večjih ljubljanskih trgovinah E. Leclerc, Eurospin, Hofer, Mercator, Müller in Spar smo kupili 28 izdelkov, ki so na voljo v predpakirani obliki in glede na navedbe na embalaži vsebujejo več kot 0,5 odstotka alkohola oziroma imajo alkohol naveden med sestavinami.

Na embalaži takšnih živil mora biti v skladu z Zakonom o omejevanju porabe alkohola (ZOPA) jasno in čitljivo označena vsebnost alkohola, skupaj z opozorilom, da živilo ni primerno za otroke.

Vsebnost alkohola je bila le pri enem (sladoled La Popsi) izmed 28 izdelkov izpisana na sprednji strani embalaže, največkrat smo jo našli na koncu seznama sestavin, pri nekaterih tudi nad hranilno tabelo oz. pod njo. Pri izdelku Mia Bella opozorila, da živilo ni primerno za otroke, sploh ni bilo, čeprav ima deklarirano znatno količino alkohola.

Na izdelku mlečna čokolada konjak (Slovenska čokoladnica Dolce Amore) in obeh izdelkih Mieszko pralines je deklaracija prav tako pomanjkljiva, saj na njej manjka podatek o vsebnosti alkohola. Vse omenjene neskladnosti smo prijavili pristojnim institucijam. Podobno je tudi pri izdelku znamke Trumpf, ki ima navedeno le vsebnost volumskega deleža alkohola na en praliné, ne pa na celoten izdelek.

Pri obeh izdelkih Mieszko pralines je bilo poleg opozorila zapisano tudi, da ni primeren za nosečnice, kar se nam pri takšnih živilih zdi smiselno. Za nosečnice velja priporočilo, da se izogibajo alkoholu, saj vsaka alkoholna pijača, v vsaki količini in v vsakem obdobju nosečnosti pomeni zdravstveno tveganje za zarodek ali še nerojenega otroka.

Problematika živil z alkoholom

Zakaj so živila z alkoholom lahko problematična?

Živila z alkoholom so preveč preprosto dostopna otrokom. Uživanje alkohola je v Sloveniji velik problem in skrb vzbujajoče je, da je močno razširjeno tudi med mladimi.

Raziskava o razširjenosti alkohola med mladimi iz leta 2018 razkriva, da je že skoraj polovica 15-letnikov pila alkohol še pred svojim 13. letom. Prvi stik z alkoholom imajo najpogosteje doma, saj se številni starši ne zavedajo škodljivosti uživanja alkohola.

alkohol-dostopnost

V Sloveniji je močno zakoreninjeno prepričanje, da se bodo mladi naučili bolj kulturnega pitja, če se jim alkohol čim prej ponudi doma v manjših količinah. A raziskave tega ne potrjujejo: pokazale so, da je bolj zdravo za mlado osebo, da starši omejijo pitje do polnoletnosti, da so zgled in so na voljo za pogovor.

Pomembno vlogo pri zmotnem pogledu staršev ima zagotovo alkoholna industrija, ki si vseskozi sistematično prizadeva za ohranjanje pozitivnih mitov o uživanju alkohola. Ti se širijo tudi v slovenski družbi, npr. da en kozarec rdečega vina na dan prispeva k zdravju, ali da je otroke treba naučiti odgovornega pitja, tako da jim ponudimo alkohol že v mladih letih.

Za živila z alkoholom ni omejitev pri dostopu

Živila z alkoholom so na prvi pogled povsem običajna živila, ki bi jih lahko marsikdo nevede ponudil tudi otrokom, čeprav vsebujejo alkohol, ki je zanje škodljiv.

Povrhu so takšna živila, pogosto gre za sladice, otrokom preprosto dosegljiva, saj so večinoma postavljena na nižjih trgovskih policah, ob nakupu pa prodajalcem ni treba preverjati, ali je kupec star več kot 18 let, kot to velja za alkoholne pijače. A tudi pri tem spoštovanje zakonodaje ni dosledno.

V letih 2018 in 2019 je bila izvedena obsežna raziskava skritega nakupovanja tobačnih in alkoholnih izdelkov s strani mladoletnih oseb v Sloveniji. Raziskava, ki je zaobjela približno 100 lokacij šestih največjih trgovinskih verig v šestih slovenskih regijah (skupaj 440 poskusov nakupa tobačnih in alkoholnih izdelkov, od tega 98 nakupov alkoholnih pijač), je pokazala, da so mladi v kar 88,8 odstotka lahko opravili nakup izbrane alkoholne pijače.

Otrok se z uživanjem pralinejev z alkoholom lahko opije

Vnos alkohola v telo merimo s standardno enoto ali merico alkoholne pijače, ki vsebuje 10 gramov čistega alkohola (etanola). Različne alkoholne pijače imajo različno vsebnost alkohola glede na količino. To merico smo primerjali z izbranimi izdelki, ki vsebujejo alkohol.

alkoholni-bonboni-2

Eno merico alkohola zaužijemo z zaužitjem 213 gramov čokoladnih kroglic z borovničevim likerjem Berryshka, kar je nekaj manj kot škatla in pol čokoladnih kroglic, oziroma z 256 grami pralinéjev Choceur, L'amour, kar je malo več kot ena škatlica pralinéjev. Seveda bomo hkrati zaužili znatne količine sladkorja (tudi več kot 100 gramov!), a to je nekako pričakovano, saj gre vendarle za sladico.

Posledice za zdravje

Otroci so bolj dovzetni za negativne učinke

Kaj pomeni, če takšne sladice z alkoholom zaužije otrok ali najstnik? Za primer smo vzeli 10-letno deklico (32 kg) in 15-letnico (52 kg).

Najstnica bo imela po zaužitju ene merice alkohola v krvi 0,4 promila, deklica pa kar 0,7 promila. Za primerjavo: odrasla ženska bo imela po eni merici alkohola v krvi 0,3 promila.

Ne pozabite: neželeni učinki pitja alkohola pri odraslih se kažejo že pri 0,5 promila alkohola v krvi (evforija). Otroci in mladostniki so zaradi manjše telesne mase še toliko bolj dovzetni za negativne učinke alkohola, saj pri njih enaka količina zaužitega alkohola pomeni višjo raven alkohola v krvi kot pri odraslem. Poleg evforije lahko občutijo tudi glavobol, slabost, bruhanje, tresenje.

Če je vrednost alkohola v krvi nad 1 promilom, se že naštetim simptomom pridružijo še težave pri hoji.

Živila z alkoholom so škodljiva za otroke

Uživanje alkohola negativno vpliva na otrokov centralni živčni sistem, bolezni prebavil, večjo pojavnost raka, bolezni srca in ožilja ter slabšo imunost.

Alkohol najbolj vpliva na otroške možgane, saj v tem času še niso razvite vse možganske strukture, zato lahko dlje časa trajajoča izpostavljenost alkoholu pusti trajne posledice, ki se najpogosteje kažejo kot spremenjeno delovanje možganov, slabši spomin in slabša pozornost.

Pri otrocih in mladostnikih, ki redno uživajo alkohol, obstaja tudi večja verjetnost, da bodo imeli pozneje v življenju težave z alkoholom.

Poleg tega, da povečuje tveganje za kratkoročne in dolgoročne zdravstvene težave, lahko uživanje alkohola vpliva tudi na:

 • sprejemanje nevarnih odločitev, povezanih predvsem s pretiranim pogumom, ki nemalokrat vodi v poškodbe ali celo invalidnost,
 • spolne odnose s pomanjkljivo zaščito ali brez nje ter z večjim številom spolnih partnerjev,
 • samopoškodovanje,
 • samomorilne misli (23-krat večja verjetnost kot pri mladih, ki alkohola ne pijejo)
 • poskuse samomora,
 • vožnjo pod vplivom alkohola,
 • druge zaplete, ki se v nekaterih primerih končajo s smrtjo.

Umrljivost pri mladostnikih zaradi poškodb in nesreč, ki nastanejo pod vplivom alkohola, je bistveno višja kot pri tistih mladostnikih, ki pred poškodbami ali nesrečami niso pili alkohola.

Zasvojenost pogosto povezana s pitjem alkohola v mladosti

Mlajša kot je oseba, ko začne piti alkohol, večja je verjetnost, da bo pozneje v življenju razvila težave zaradi alkohola. Mladostniki so bolj ranljivi tudi zaradi razvojnih sprememb, predvsem dozorevanja možganov v času mladostništva, zato so možgani otrok in mladostnikov tudi občutljivejši za škodo, ki nastane zaradi izpostavljenosti alkoholu.

alkoholni-bonboni-3

Mladostniki, ki so razvili sindrom odvisnosti od alkohola, so začeli piti alkoholne pijače pri nižji starosti kakor mladostniki, ki sindroma odvisnosti od alkohola niso razvili. Zagotovo nam ni v ponos podatek, da se več kot šest od desetih sedmošolcev najpogosteje prvič sreča z alkoholom v domačem okolju.

Alkohol pomemben dejavnik tveganja za obolevnost in prezgodnjo smrt

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) je alkohol tretji najpomembnejši dejavnik tveganja za obolevnost in prezgodnjo smrt, takoj za kajenjem in povišanim krvnim tlakom.

Po podatkih SZO pa zaradi vzrokov, povezanih z alkoholom, na leto po svetu umre 320.000 mladih med 15. in 29. letom. Problematika umrljivosti zaradi škodljive rabe alkohola je v resnici še bolj obsežna, saj v statistiko niso vključeni vsi tisti primeri, kjer je alkohol le eden od dejavnikov tveganja za bolezen ali vzrok smrti (rakava obolenja, prometne nezgode ipd.).

Kaj je potrebno ukreniti?

Otrokom bi morali preprečiti dostop do alkohola

Tako kot nakup alkoholnih pijač bi moral biti tudi nakup živil z alkoholom prepovedan mlajšim od 18 let. Vsako uživanje alkohola je škodljivo, zato je treba otroke pred takšnimi izdelki zaščititi.

Če so v gospodinjstvu mladoletni otroci, se je nakupu tovrstnih izdelkov bolje izogniti ali pa jih vsaj shraniti na višje postavljene ali zaprte police, do katerih otroci ne morejo dostopati. Svoj del odgovornosti bi morali prevzeti tudi trgovci, ki bi morali poskrbeti, da so tovrstna živila otrokom težje dosegljiva. Nesprejemljivo je, da so postavljena na policah v višini otroških oči.

Zakonodaja je, a potrebuje nadgradnjo in učinkovit nadzor nad izvajanjem

V Sloveniji velja Zakon o omejevanju porabe alkohola (ZOPA). Poleg nekaterih pomanjkljivosti v zakonu se problem kaže tudi v pomanjkljivem spoštovanju in nadzoru nad izvajanjem, kar bi se na eni strani lahko izboljšalo z dodelitvijo večje pristojnosti Tržnemu inšpektoratu Republike Slovenije, na drugi strani pa z nadaljevanjem osveščanja trgovskih verig in trgovcev o pomenu upoštevanja Zakona o omejevanju porabe alkohola.

Poudariti je treba tudi nujnost enotne oglaševalske zakonodaje v Sloveniji, ki bi natančno opredeljevala komuniciranje podjetij na družbenih omrežjih in v podobnih digitalnih medijih.

Svetovna zdravstvena organizacije priporoča naslednje 3 ukrepe:

 • dvig cen alkohola,
 • prepoved različnih marketinških aktivnosti alkoholne industrije
 • omejitev njegove dostopnosti.

Drugi predlagani ukrepi so še zgodnje prepoznavanje in obravnavanje tveganih pivcev, zdravljenje duševnih in vedenjskih motenj ter drugih bolezni in stanj zaradi pitja alkohola, preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola in povečevanje odgovornosti strežnega osebja.

otrok-alkohol

Ukrepi, za katere se zavzemamo:

 • Zahtevamo omejitev glede prodaje živil z alkoholom.
 • Bolj jasno in vidno označevanje živil z alkoholom: na prvi strani izdelka naj bo jasno označeno, koliko alkohola izdelek vsebuje.
 • Poenoteno označevanje živil z alkoholom in alkoholnih pijač: dopolnitev ZOPA.
 • Omejitev prodaje le polnoletnim (tako kot za alkoholne pijače).
 • Takšna živila naj bodo na trgovskih policah, ki niso dosegljive otrokom.
 • Licence bi zmanjšale dostop do alkohola za mladoletnike

Veliko trgovin ni doslednih pri upoštevanju ZOPA in mladoletniki še vedno z lahkoto dostopajo do alkoholnih pijač. Med celovite ukrepe, ki bi jih morali vpeljati v Sloveniji, zato spadajo tudi uvedba licenc za prodajo alkohola (za vsa prodajna mesta), višje kazni za kršitelje določil ZOPA, vključno z odvzemom licence za prodajo za nedoločen čas, prepoved oglaševanja, sponzoriranja, doniranja in promocije s strani alkoholnih podjetij ter uvedba višje in namenske trošarine za financiranje zdravstvenega varstva v Sloveniji.

Oglaševanje alkohola ni družbeno odgovorno

Sprejeti bi morali strožje ukrepe alkoholne politike v smeri občutnejšega zvišanja cen alkohola in prepovedi marketinškega komuniciranja (vključno s spletnim oglaševanjem).

Prepovedati bi morali sponzoriranje športnih in kulturnih organizacij ter prireditev po vzoru tobačne zakonodaje, dosledno izvajati prepoved prodaje alkohola mladoletnim in očitno opitim, prepovedati spletno prodajo in dostavo alkohola na dom (zlasti v času epidemije in podobnih okoliščin) ter v celoti prepovedati vožnjo pod vplivom alkohola (tj. uvesti ničelno toleranco).

Prepričani smo, da bi odvzem licence za prodajo alkoholnih pijač v primeru ugotovljenih kršitev znatno vplival na doslednost izvajanja zakona, saj je kazen za trgovino veliko večja (izpad dobička od prodaje alkoholnih izdelkov za določen čas) kot zgolj plačilo globe.

Avtorici: Melita Kogovšek, Mia Zupančič

brez-izgovora-logotipi

 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več