Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

09. januar 2020

V družini se sprašujemo, ali meso in ribe res vsebujejo gluten in laktozo. Na vse več pakiranih živilih namreč opažamo na sprednji strani embalaže poudarjeno besedilo: "brez glutena", "brez laktoze", celo na predpakiranem svežem mesu in ribjih konzervah. Tega je vedno več in nimamo časa pregledovati literature o posameznih živilih, zato nas zanima, v kateri surovi hrani sta gluten in laktoza. Zanima nas tudi, ali je dovoljeno oglaševati živila s temi trditvami.

Glutena in laktoze v svežem mesu in ribah vsekakor ni. Gluten je v žitih, predvsem pšenici, piri, rži in ječmenu, ter v njihovih križancih. V ovsu naj ga ne bi bilo, vendar je prav pri ovsu in ovsenih izdelkih možna kontaminacija z žiti, tako pri gojenju kot tudi predelavi. Laktoza pa je samo v mleku vseh sesalcev, zato jo najdemo v mlečnih izdelkih in v vseh drugih izdelkih, ki vsebujejo mlečne beljakovine.

Predstavljanje, oglaševanje in reklamiranje živil, ki ne vsebujejo glutena (žit) ali mleka, je zavajajoče, ker se s tem navajajo lastnosti, ki jih živilo nima. Zakonodaja o tem je jasna – Uredba 1169/2011 v 7. členu postavlja zahteve za izvajanje `Prakse poštenega informiranja´, ki določa, da informacije o živilih ne smejo biti zavajajoče, zlasti:

1. glede značilnosti živila in še posebej njegove narave, identitete, lastnosti, sestave, količine, roka uporabnosti, države porekla ali kraja izvora, načina proizvodnje ali predelave;
2. z navedbo učinkov ali lastnosti, ki jih živilo nima;
3. z napeljevanjem, da ima živilo posebne lastnosti, če imajo take lastnosti vsa istovrstna živila, zlasti s posebnim poudarkom na prisotnosti ali odsotnosti določenih sestavin in/ali hranil;
4. z izgledom, opisom ali s slikovnimi prikazi, ki bi potrošniku namigovali o prisotnosti določenega živila ali vsebnosti sestavine, medtem, ko bi sestavni del, naravno prisoten v tem živilu, oziroma sestavina, ki se v njem običajno uporablja, bila nadomeščena z drugačnim sestavnim delom oziroma drugačno sestavino.

Avtorica: Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA