Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

04. julij 2021

Sladoledi so bili odpoklicani zaradi vsebnosti nedovoljene snovi etilen oksid. Odpoklic je bil izveden preventivno in kasneje preklican.

Podatki o izdelkih

Proizvajalec: Mars Wrigley

Poreklo: Francija

V prodaji: trgovine E.Leclerc

Odpoklic je bil preklican. Prilagamo pojasnilo Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin:

Trgovska veriga ELeclerc je aktivnost umika/odpoklica sprožila na podlagi  postopkov, ki jih ima vzpostavljene v okviru svojega  notranjega nadzora.  Ukrep je bil sprejet  preventivno, na podlagi informacije, da je bila v enem od aditivov, ki se uporablja v proizvodnji sladoleda, ugotovljena prisotnost etilen oksida. Prejšnji teden so nas naknadno obvestili, da umik/odpoklic preklicujejo.

Informacij o tem, da bi živila-sladoledi predstavljali tveganje za zdravje ljudi, nismo prejeli preko EU RASFF sistema, preko katerega smo se države članice dolžne obveščati o nevarnih živilih. Slednje pomeni, da francoske pristojne oblasti niso ocenile, da bi bila živila- sladoledi nevarni za uživanje. Umik oz.odpoklic sladoledov proizvajalca Mars Wrigley Global Segment, glede na trenutno prejete podatke, ni potreben.

Razlog odpoklica

Živila vsebujejo nedovoljeni etilen oksid.

ZPS svetuje

V primeru, da imate ta izdelek doma, ga ne uporabljajte. Če ga boste vrnili v trgovino, kjer ste ga kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več