Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nasveti za zdravo prehranjevanje

Doc. dr. Evgen Benedik, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, zaposlen na kliničnem oddelku za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko Pediatrične klinike UKC Ljubljana, je specializiran za prehrano dojenčkov in otrok. Poudarja, da piškoti nikakor ne smejo biti samostojen obrok, če že, jih občasno uporabimo kot osnovo za pripravo drugih polnovrednih obrokov, na primer sadno-žitnih kašic.

Na trgovskih policah poleg pripravljenih in instant kašic za dojenčke in majhne otroke najdemo tudi piškote. Ali so res primerni za uživanje že od 4. ali 6. meseca starosti dalje, kot izhaja iz nekaterih navedb?

trzni pregled piskotov za dojencke in majhne otroke intervjuJe uživanje piškotov za dojenčke in malčke sploh priporočljivo? Od katere starosti dalje jim lahko ponudimo piškote? 
Nekje pri šestih mesecih starosti zdravega otroka začnemo uvajati gosto hrano, ki naj bo sestavljena, če je le mogoče, iz lokalnih in sezonskih živil. Vsekakor spodbujamo tudi uživanje mesa, mleka in jajc lokalnih pridelovalcev, hrana (kašice) pa naj bo pripravljena doma, iz osnovnih živil. Izogibajmo se že pripravljenim živilom, kamor spadajo tudi prej omenjeni piškoti. Če že, je veliko bolje, da sami pripravimo polnovredne piškote iz osnovnih živil, brez dodanega sladkorja. Seveda so kupljeni občasno tudi dobrodošel prigrizek otroku, predvsem, kadar ste na poti ali v čakalnici, na primer pri zdravniku. Nikakor pa piškot ne sme biti vsakodnevno na meniju, niti kot prigrizek. Uporabo piškotov in drugih sladkih prigrizkov odsvetujemo za nagrajevanje otroka, tudi če je piškot domačega porekla, saj to lahko vodi v nezdrave prehranske navade (izbirčnost ali neješčnost) in posledično v slabše napredovanje na telesni masi in v zaostanek v rasti.

Večini piškotov je dodan sladkor v obliki saharoze, nekaterim tudi sadni sokovi ali sadje. Kateri so za dojenčka oziroma malčka boljša izbira? Od katere starosti dalje lahko otrok uživa sladkor oziroma izdelke z dodanim sladkorjem? 
Evropsko združenje za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko odsvetuje uživanje sladkorja oziroma izdelkov z dodanim sladkorjem vsaj do dopolnjenega prvega leta starosti, enako velja za med in izdelke, ki vsebujejo med. Priporočamo, da se uživanje sladkorja oziroma izdelkov z dodanim sladkorjem otrokom do drugega leta starosti omeji na manj kot 15 gramov sladkorja na dan (to je manj kot 4 čajne žličke sladkorja na dan). V tem primeru piškoti z dodanim sladkorjem v obliki saharoze ali v obliki dodanih sadnih sokov nikakor ne pridejo v poštev, izberite raje polnovredne piškote z dodanim sadjem.

Piškoti so običajno iz pšenične moke, ki vsebuje gluten. Kdaj lahko otroku začnemo uvajati živila z glutenom? 
Trenutno so v prenovi slovenske smernice o uvajanju goste hrane, ki jih pripravljajo na NIJZ in bodo verjetno objavljene konec leta ali v začetku leta 2020. Glede glutena se svetuje, da se ga začne uvajati čim prej, lahko s prvim dnem uvajanja goste hrane, a začnemo z majhnimi količinami, potem količino glutena v obroku postopno povečujemo.

Je bolje izbrati polnozrnate piškote namesto navadnih iz bele pšenične (tudi pirine) moke? 
Polnozrnati piškoti brez dodanega sladkorja in brez dodanih sadnih sokov so seveda boljša izbira, saj vsebujejo več prehranske vlaknine kot piškoti iz bele pšenične moke z dodanim sladkorjem ali dodanimi sadnimi sokovi.

favicon Peverite na PotrošnikovZOOM
Primerjalno ocenjevanje piškotov za otroke

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več