Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nasveti za zdravo prehranjevanje

Omake so se v zgodovini vedno uporabljale. Ko še ni bilo hladilnikov, so jih jedem dodajali kot konzervanse, tudi kot dodatek, s katerim so "zamaskirali" slab okus jedi zaradi začetega kvara, predvsem mesa ali rib. Tudi danes so zelo priljubljene, saj z njimi jedem izboljšamo okus, ga osvežimo, jedi naredimo bolj pikantne. Azijci, na primer, jedem dodajajo sojino omako in podobne fermentirane omake za bolj poln okus "umami" (Več o okusu umami preberite v članku “Peti okus: umami”.) . Na severu Evrope cenijo predvsem omake na osnovi gorčice in medu, južneje pa na osnovi paradižnika ali paprike.

Omake za žar danes večinoma dobimo že pripravljene, vedno bolj priljubljene so t. i. omake "barbecue" (BBQ). Z njimi lahko premažemo meso med peko ali pa jih uporabljamo za pomakanje pečenega mesa, zelenjave in drugih živil, serviranih ob žaru. Osnova omake "barbecue" je paradižnikova mezga, ki je osladkana s sladkorjem (lahko tudi z medom ali javorjevim sirupom), prekuhana skupaj z drobno sesekljano in na maslu ali olju karamelizirano čebulo ter začinjena s tabascom ali z worchestersko omako. Po lastnem okusu lahko dodamo še druge začimbe.

Pomakalne omake (pomake)
Industrijsko pripravljenih pomakalnih omak je bolj malo, dobra je le ponudba ajvarja, lutenice in gorčic ter seveda kečapa. Predlagamo, da si pomako pripravite kar sami, saj vam bo to vzelo malo časa. Na primer: v kislo smetano vmešate sesekljan drobnjak, malo kečapa in/ali paprike v prahu, poper in sol. Ali pa pripravite omako po zanimivem receptu, ki smo ga našli v knjigi Emona in rimska kuhinja: v 1 dl suhega belega vina vmešate 2 žlici medu, 2 žlici kisa, 2 žlici olja, dodate ščepec popra, suhega luštreka, origana in rutice ter eno drobno sesekljano čebulo.

ZPS nasvet
Meso za žar naj bo dobro uležano, pred peko ga ne solimo in njegova površina naj bo suha. Med peko ga s čopičem navlažimo z vodo, pivom ali razredčenim vinom in premažemo z oljem, omako pa nanesemo na meso tik pred koncem pečenja, da se njene sestavine ne zažgejo in s tem zagrenijo. Ribe vedno prelijemo z omako po pečenju.

Hitra domača omaka "barbecue" 2
400 g kečapa, 120 ml kisa, žlica sladkorja, sol in poper
Vse sestavine kuhamo 15 minut, še vročo omako prelijemo v kozarec s pokrovom, ohladimo in shranimo v hladilniku do tri mesece, odprto porabimo v enem tednu.
2 Povzeto po ameriški kuharski knjigi Joy of cooking

Nekaj primerov omak "barbecue" in njihova sestava
Industrijsko pripravljene omake pogosto vsebujejo veliko sladkorja (tudi do 40 odstotkov), zato bodite pozorni na ta podatek v hranilni tabeli. Maščobe ne vsebujejo ali pa le malo, večinoma vsebujejo srednje veliko soli, torej mesu ni treba dodajati soli.

omake za zar omake

Avtorica: Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA