Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nasveti za zdravo prehranjevanje

Vsak dan lahko preberemo številne trditve o živilih, ki naj bi povzročala ali zdravila rakava obolenja. Kaj o tem pravijo ugotovitve znanstvenih raziskav, kaj je torej res in kaj ni?

  • Predelani mesni izdelki, kot so hrenovke, salame, klobase, panceta in šunke ipd., dokazano povečajo tveganje za raka, predvsem na črevesju in želodcu. Ti izdelki vsebujejo nitrate in nitrite (konzervanse), ki so kancerogene snovi. Svetovna zdravstvena organizacija je na podlagi številnih ugotovitev znanstvenih raziskav določila, da že 50 gramov teh izdelkov (npr. en hotdog, dve rezini slanine) na dan poveča tveganje za razvoj raka za 18%.
  • Sladkorju samemu ne moremo pripisati kancerogeno delovanje kljub mnogim trditvam drugače. Čeprav ni direktne povezave med sladkorjem in tveganjem za razvoj rakavih obolenj, pa debelost poveča tveganje in lahko predstavlja posredni vzrok za  nastanek rakavih obolenj.
  • Pesticide, pa tudi druge kemikalije, ki so dodane predelanim živilom, kot so sintetična sladila in nekateri aditivi, ne moremo z gotovostjo obsoditi, da povečajo tveganje za raka. Za te kemikalije Evropska agencija za varnost hrane pripravi oceno tveganja in na osnovi tega izdaja dovoljenja za uporabo z omejeno veljavnostjo. V okviru postopkov za zagotavljanje varnosti hrane in jih redno ponovno pregledujejo glede varnosti. Za pesticide, ki jih uporabljajo v celem svetu, Mednarodna agencija za raziskavo tveganj za raka ocenjuje, da v koncentracijah, ki jih uporabljajo v industriji in kmetijstvu, lahko povečajo tveganje za nastanek raka pri delavcih v kmetijstvu in kmetovalcih.
  • Alkohol je klasificiran kot povzročitelj raka z oznako: “class1”, kar pomeni da je pitje alkoholnih pijač visoko tveganje za razvoj rakavega obolenja. Epidemiološki podatki kažejo, da alkohol povzroči vsaj 3% primerov vseh rakavih obolenj.

Obstajajo živila, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek rakavih obolenj?
Cimet, turmerik, zeleni čaj? Marelična jedrca, chlorella, aloe vera? Na žalost pa ni nobenih dokazov, ki bi za katerokoli živilo trditve o zmanjševanju tveganja za nastanek rakavih obolenj potrjevale.

Res je, da so `super živila´, kot na primer borovnice in granatna jabolka zelo zdrava izbira za prehranjevanje, vendar se moramo zavedati, da z enim samim živilom ne moremo zmanjšati tveganja za nastanek raka.

Tudi prehranskim dopolnilom, ki vsebujejo visoke količine vitaminov, mineralov in antioksidantov, oglaševalci radi pripisujejo preventivno delovanje za zmanjšanje tveganja za raka, vendar za te trditve ni znanstvenih dokazov, da držijo.

Za zmanjšanje tveganja je najbolje, da se držimo pravila zdravega prehranjevanja, jemo veliko zelenjave in sadja (več surovega kot kuhanega), povečajmo vnos vlaknin, vzdržujmo zdravo telesno maso, alkoholne pijače pa uživajmo v zmernih količinah. Enako kot zdrav način prehranjevanja pa je pomembna redna telesna aktivnost.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA