Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nasveti za zdravo prehranjevanje

Predstavniki držav članic EU so se dogovorili o besedilu predloga Evropske komisije o zmanjšanju prisotnosti rakotvornega akrilamida v živilih. Proizvajalci živil, restavracije in verige hitre prehrane bodo morali vpeljati obvezne ukrepe (v sorazmernosti z velikostjo njihovega obrata), ki bodo zagotavljali, da vsebnost akrilamida v njihovih izdelkih ne preseže določenih meril. Do sedaj se je EU zanašala zgolj na samoregulacijo in prostovoljno voljo industrije po zmanjšanju akrilamida v hrani. A kot že mnogokrat se je tudi tokrat tak pristop izkazal za neučinkovitega, saj so ravni akrilamida v hrani Evropejcev ostale približno enake.

Potrošnike organizacije pozdravljamo prvi korak k ureditvi tega področja a hkrati se zavzemamo in poudarjamo, da je potrebno določiti zavezujoče mejne vrednosti akrilamida v živilih, če želimo zaščititi potrošnika. Saj bodo brez zavezujočih mejnih vrednosti, proizvajalci živil še vedno lahko prodajali hrano z visoko vsebnostjo akrilamida. Mejne vrednosti bodo tako zavezujoče tudi za uvožena živila. Trenutni predlog namreč ne prepoveduje prodaje živil, ki presežejo merilo, le določa da mora v tem primeru proizvajalec sprejeti dodatne ukrepe za znižanje vrednosti akrilamida v hrani.

"Petnajst let znanstveniki vedo o kancerogenosti akrilamida v hrani in opozarjajo o vplivih na zdravje. A kljub temu se vsebnosti tega kancerogenega tehnološkega onesnaževala v živilih nič kaj ne znižujejo, zato je spodbudno, da je EK končno sprejela zavezujoče ukrepe in bo industrija sedaj morala zmanjšati količine akrilamida v pečenem krompirčku, čipsih, kruhu, keksih ali kavi," je dejala predsednica evropske potrošniške organizacije BEUC.

Marjana Peterman, prehranska strokovnjakinja pri ZPS pa dodaja: "Tako Zveza potrošnikov Slovenije kot tudi druge evropske potrošniške organizacije, članice BEUC, smo pri testiranju živil na akrilamid odkrile velike razlike v količini akrilamida v enakih živilih.  Če torej uspe nekaterim proizvajalcem zmanjšati količino akrilamida, potem lahko seveda to storijo tudi vsi drugi. Nihče pa ne zahteva prepoved proizvodnje teh živil zaradi tega."

Kaj je akrilamid?
Akrilamid je kemična snov, ki naravno nastane v škrobnih živilih (npr. krompir, žita), ko jih toplotno obdelujemo pečemo, cvremo ali pražimo nad 120° C in ob pomanjkanju vlage. Pri daljši obdelavi živila nad 120° C nastaja več akrilamida.

Ker so raziskave pokazale, da akrilamid v prehrana povzroča raka pri živalih so znanstveniki predpostavili, da izpostavljenost akrilamidu povečuje tveganje za nastanek raka pri ljudeh v vseh starostnih skupinah. Leta 2015 je EFSA (Evropska agencija za varnost hrane) prišla do zaključka, da je akrilamid v hrani karcenogena snov in predstavlja javnozdravstveni problem.

Prisotnost akrilamida v živilih so odkrili leta 2002 in od tedaj potekajo raziskave za opredelitev ukrepov, ki bi prispevali k zmanjšanju prisotnosti te snovi v živilih. Agencija EFSA je prav tako navedla, da se ravni akrilamida v zadnjih letih niso konstantno zniževale.

Za manj akrilamida v domači kuhinji

  • Živila raje kuhajte v vodi, na pari ali pa jih dušite.
  • Nastanek akrilamida pri pripravi živil doma lahko zaviramo z dodajanjem različnih zelišč, kot so npr. rožmarin, zeleni čaj, žajbelj in limonin sok.
  • Pri pečenju dodajajte vodo in hrano zapecite do zlato rumene barve, dele, ki so temno rjave ali črne barve, odrežite.
  • •Temperaturo pečice ali olja v fritezi nastavite na največ 170º C, živilo pa dejate v pečico ali fritezo predhodno blanširano, odcejeno in še toplo.
  • Živila med pečenjem na žaru pogosto obračajte, tako da se posamezni deli ne zažgejo.
  • Krompir shranjujte v temnem, hladnem prostoru (ne manj kot 8ºC) in ne v hladilniku.
  • Krompir za pečenje ali cvrtje narežite na debelejše kose in jih pol ure pred peko namakajte v vodi, lahko ga pred peko tudi blanširate (nekajminutno kuhanje v vreli vodi)
  • Izogibajmo se živilom, ki vsebujejo veliko akrilamida.

Vrsta živila 

Količina akrilamida v mikrogramih/kg
Pomfrit, čips ≤ 50- 3500
Krompirjevi ocvrtki 170-2287
Pekarski izdelki ≤ 50- 450
Piškoti, toast, krekerji ≤ 30-3200
Kruh ≤ 30- 162
Žita za zajtrk (kosmiči, misliji) ≤ 30-1346
Panirana perutnina 39- 64
Panirane ribe 30- 39
Mleta kava 170- 230

Tabela, vir: NIJZ

V restavracijah zahtevajte krompirček ali  kruh, ki je zapečen le do zelo svetlo rumene barve.

Kaj sledi?
Besedilo bo predloženo Svetu EU in Evropskemu parlamentu. Instituciji bosta imeli na voljo tri mesece, da ga proučita, preden ga Komisija dokončno sprejme. Uredba bi lahko začela veljati pomladi 2018.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA