Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nasveti za zdravo prehranjevanje

V vročih poletnih dneh se prileže hladna sladoledna osvežitev. Lučke, korneti, zamrznjene ledene paličice in drugi sladoledi pa so energijsko bogate sladice, ki vsebujejo veliko sladkorja, mlečni in kremni sladoledi pa poleg sladkorja vsebujejo tudi mlečne maščobe.

Sladoleda zato ni priporočljivo uživati vsak dan in v večjih količinah.

Sladoled lahko pripravimo tudi sami. Za pripravo potrebujemo le mešalnik in poljubno zamrznjeno sadje, ki mu lahko dodamo še mlečno komponento, na primer jogurt, skuto ali mascarpone.

Porcijo domačega sladoleda lahko pripravimo iz tretjine zamrznjene banane, 70 g zamrznjenega jagodičevja in 50 g ohlajenega grškega jogurta z manj maščob.

Zamrznjeno sadje 15 minut pustimo na sobni temperaturi, mu dodamo mlečno komponento in vse skupaj zmeljemo v sladoled.

V primerjavi s kupljenim sladoledom domači ne vsebuje nepotrebnih aditivov, prav tako je manj kaloričen, saj s porcijo zaužijemo le približno 120 kcal oz. 500 kJ.

Avtorica: Nina Križnik

favicon Preberite več: Tržni pregled veganskih, beljakovinskih in drugih novih različic sladoledov

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več