Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nasveti za zdravo prehranjevanje

Med 1. in 7. avgustom obeležujemo svetovni teden dojenja, s katerim Svetovna zveza za podporo dojenju WABA ozavešča o pomenu dojenja.

Materino mleko je naravna hrana, popolnoma prilagojena otrokovim potrebam za dobro rast in razvoj.

Svetovna zdravstvena organizacija v prvih šestih mesecih življenja zdravega dojenčka priporoča izključno dojenje, brez uživanja drugih tekočin ali hrane. Po dopolnjenem šestem mesecu starosti in ob ustreznem uvajanju mešane prehrane pa naj bi se dojenje nadaljevalo do starosti dveh let ali več.

Vendar dojenje ni zgolj hranjenje. Otroku daje veliko ugodja in občutek varnosti, poleg tega krepi vez med mamo in otrokom.

Zaradi kratkoročnih in dolgoročnih učinkov na zdravje otroka in matere ter zaradi okoljskih prednosti dojenja v primerjavi z rabo mlečnih nadomestkov je dojenje koristno tudi za družbo.

Zato si Svetovna zveza za podporo dojenju prizadeva za povezovanje različnih deležnikov v zdravstvenem in delovnem okolju ter skupnostih za podporo materi in otroku v prvih letih njegovega življenja.

Avtorica: Nina Križnik

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več