Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nasveti za zdravo prehranjevanje

V začetku leta lahko opazimo številne televizijske, radijske, tiskane ali spletne oglase za izdelke, ki obljubljajo hitro in učinkovito pomoč pri hujšanju ter razstrupljanju telesa. Ali tovrstna prehranska dopolnila resnično potrebujemo? Ali so sploh varna za uporabo?

Novo leto je za mnoge pomembna prelomnica, ki jih spodbudi k različnim zaobljubam. Na vrhu seznama obljub sta zelo pogosto želja po izgubi telesne mase in želja po spremembi prehranjevalnih navad.

Veliko ljudi zato odpustke za pretekle razvade išče v dragih prehranskih dopolnilih, čarobnih tabletkah ali praških, s katerimi bi hitro in preprosto "resetirali" telo in tako nadoknadili zamujeno.

(Ne)učinkovitost & (ne)varnost

Oglaševanje in označevanje prehranskih dopolnil je sicer urejeno z zakonodajo, ki predpisuje, da mora biti vsako navajanje in namigovanje, da prehransko dopolnilo (ali ena od njegovih sestavin) ugodno vpliva na zdravje, znanstveno potrjeno.

Kljub temu pri trženju dopolnil pogosto naletimo na kršitve.

Raziskava potrošnikovega Zooma

V raziskavi Potrošnikovega Zooma, se je izkazalo, da so prehranska dopolnila na embalaži pravilno označena, na spletu pa z opisi pretiravajo in marsikdaj dodajajo kakšne nepotrjene trditve.

Neustrezno označevanje je torej še posebej pogosto in problematično na spletu, saj je nadzor tam zelo težko izvajati. Trgovci zato v želji po čim večjem zaslužku prehranskim dopolnilom pogosto pripisujejo neutemeljene in celo izmišljene zdravstvene trditve, kar je v nasprotju z zakonom.

Možni zdravstveni zapleti 

Poleg praznih obljub so lahko še večji problem možni zdravstveni zapleti ob izpostavljenosti prevelikim odmerkom nekaterih učinkovin, ki jih lahko najdemo v prehranskih dopolnilih.

Na primer, v dopolnilih za izgubljanje telesne mase, ki se neregulirano prodajajo na spletu, se pogosto uporabljata izvleček rastline johimba in fenolna spojina sinefrin (ki je v grenki pomaranči), čeprav njun učinek na zaviranje apetita, pospeševanje presnove ali na absorpcijo hranil ni jasno dokazan.

V Evropski uniji izvleček johimbe uradno ni dovoljen za uporabo v prehranskih dopolnilih, saj ima lahko njegovo uživanje resne neželene učinke, kot so pospešen srčni utrip, srčni infarkt ali celo smrt.

Uživanje sinefrina pri nas do danes še ni omejeno, vendar stroka opozarja, da je lahko uživanje prehranskih dopolnil s to fenolno spojino povezano z večjo verjetnostjo za težave s srčno-žilnim sistemom.

Nakup dragih, neučinkovitih ali celo nevarnih tablet in praškov odsvetujemo, še posebno prek spleta. Prehranska dopolnila namreč niso nadomestek za uravnoteženo prehrano.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Nakup dragih, neučinkovitih ali celo nevarnih tablet in praškov odsvetujemo, še posebno prek spleta.

Recept za raztrupljanje & izgubo odvečnih kilogramov

Če menite, da morate svoje telo očistiti, vam svetujemo, da v novem letu pozornost raje usmerite v pripravo zdravih in uravnoteženih obrokov ter redno telesno dejavnost.

Spreminjanje življenjskega sloga je sicer dolgotrajen postopek, ki zahteva disciplino in vztrajnost, hkrati pa je edini način za doseganje rezultatov, s katerimi boste zadovoljni dolgoročno.

razstrupljanje telesa-3

Jedilnik 

V vaš jedilnik vključujte čim bolj pester izbor nepredelanih, svežih in sezonskih živil.

Da bo razmerje med zaužitimi hranili vedno ustrezno, si lahko pomagate s preprostim pravilom: pri pripravi obrokov krožnik navidezno razdelite na četrtine. Eno četrtino zapolnite s škrobnimi živili (na primer riž, ajda, kvinoja, polnozrnate testenine), eno četrtino z beljakovinskimi živili (na primer piščančja ali puranja prsa brez kože, ribe, stročnice), preostali del krožnika pa zapolnite s pestrim izborom zelenjave oziroma sadja.

Pri pripravi uporabljajte nenasičene maščobne kisline, na primer ekstra deviško oljčno olje ali repično olje. Ne pozabite tudi na zadosten vnos tekočine. Na dan naj bi popili približno 1,5 litra vode.

Primerna telesna dejavnost 

V kombinaciji s primerno telesno dejavnostjo (Svetovna zdravstvena organizacija odraslim osebam svetuje vsaj 30 minut zmerne telesne dejavnosti na dan) boste zagotovo izgubili odvečne kilograme in hkrati poskrbeli za raztrupljanje telesa.

Zdravo telo se je namreč prek jeter in ledvic sposobno očistiti samo.

Zato velja nasvet: ni tako pomembno, kaj uživate med prazniki, bolj pomembno je, kako se prehranjujete vse leto. 

favicon Preberite več: dr. Samo Kreft: Razstrupljanje je stalno prisoten proces v našem telesu
favicon Preberite več: Tržni pregled prehranskih dopolnil za razstrupljanje

Avtorica: Nina Križnik

Ko ste ravno pri koncu brezplačno dostopne vsebine …

Zveza potrošnikov Slovenije je nevladna organizacija (društvo) in se financira iz članskih prispevkov svojih članov, donacij fizičnih oseb in donacij dela dohodnine. Podprite naše delo. Hvala za vaše zaupanje, hvala za vašo podporo!

Dohodnina Postanite-clan enkratna-donacija

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več