Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nasveti za zdravo prehranjevanje

16. oktobra praznujemo svetovni dan hrane. Slogan letošnjega dogodka je: "Boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje."

Na letošnji svetovni dan hrane bomo obeležili 76. obletnico delovanja Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). FAO vsako leto na ta dan preko različnih dogodkov in dejavnosti opozarja na najbolj pereče prehranske tematike današnjega časa.

svetovni-dan-hrane-1

Način proizvodnje, porabe in zavržki hrane imajo pomemben vpliv na naš planet in povzročajo nepotreben pritisk na naravne vire, okolje in podnebje. Intenzivna proizvodnja hrane namreč sproža degradacijo tal, uničuje naravne habitate in prispeva k izumrtju živalskih in rastlinskih vrst.

favicon Preberite več: Trajnostno prehranjevanje - manjši ogljični odtis na krožniku

Agro-živilska ureditev prav tako dovoljuje številne neenakosti v družbi. Na primer, soočamo se z naraščajočim trendom prekomerne telesne mase in debelosti, hkrati pa si 3 miljarde ljudi na svetu ne more privoščiti zdrave prehrane.

svetovni-dan-hrane-2

Kmetom, ki se sicer že spopadajo z naravnimi katastrofami zaradi podnebnih sprememb, je v zadnjem obdobju prodajo pridelkov še otežila pandemija COVID-19, ki je oslabila gospodarske razmere na svetovnih trgih. Obenem pa je bila zaradi tega ranljivim skupinam še dodatno omejena dostopnost do zdrave in varne hrane.

svetovni-dan-hrane-3

Naša dejanja so naša prihodnost

FAO opozarja na potrebo po preoblikovanju starih politik in sprejemanju novih. Meni, da potrebujemo družbene okvirje, ki bodo spodbujali izobraževanje, inovacije, socialno zaščito in bodo strmeli k ureditvi trajnostnega agro-živilskega sistema.

favicon Preberite več: Trajnostno prehranjevanje - kako ga razumemo?

Le tako bomo lahko skupaj prišli do sistema, ki bo omogočil preskrbo s hranljivo in varno hrano za vse, ne da bi pri tem ogrozili ekonomsko, socialno in okoljsko podlago za prihodnje generacije.

svetovni-dan-hrane-4

Tudi potrošniki smo aktiven člen verige, saj s svojimi dejanji pomembno vplivamo na prehranski sistem. Zato moramo tudi sami stremeti k premišljenim odločitvam, ki bodo prispevale k boljši proizvodnji, boljši prehrani, boljšemu okolju in s tem tudi boljšemu življenju za vse.

svetovni-dan-hrane-5

9 nasvetov za manj zavržene hrane

Kako do manj zavržene hrane? Pripravili smo nekaj preprostih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da bodo koraki na poti k zmanjšanju količine zavržene hrane še lažji in hitrejši.

Preberite jih tukaj >

Besedilo: Nina Križnik

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več