Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nasveti za zdravo prehranjevanje

Na sprednji strani embalaže so običajno lepe obljube. Na zadnji, v hranilni tabeli, pa pogosto le s težavo razberete bistvo. Kaj pomaga? Mobilna aplikacija Veškajješ. V bazo so bili marca dodani novi izdelki, tako da je v njej že 45.000 živil in pijač. Naložite si jo, če si je še niste.

Mobilna aplikacija Veškajješ sledi tako stanju na trgu kot tehnologiji

Aplikacijo Veškajješ razvijalci redno nagrajujejo in ji dodajajo nove funkcionalnosti. Od predstavitve aplikacije jih je bilo vnesenih že več 100, poudarjajo člani projektne ekipe na Institutu Jožef Stefan, ki je poskrbela za razvoj same aplikacije.

veskajjes-app

Nazadnje so bili tako v njeno bazo dodani novi podatki za več kot 28.000 izdelkov in jih je zdaj v njej že okrog 45.000.

ves kaj jes 9 2019 apple ves kaj jes 9 2019 google play

Kaj izveste iz hranilne tabele na embalaži živila?

Na vseh predpakiranih živilih so podane hranilne vrednosti na 100 gramov oziroma mililitrov, kar omogoča primerjanje izdelkov med seboj.

vizualija VKJ grski-jogurt-02

Pozorni bodite na energijsko vrednost, na vsebnost (nasičenih) maščob, sladkorjev in soli, katerih vnos s hrano je potrebno omejevati.

Preberite več v prispevku o označbah izdelka >

Priporočila za polnjenje prodajnih avtomatov s hrano

Kako zdrava se vam zdi hrana iz prodajnih avtomatov? Najbrž ne najbolj. Nezdrava prehrana na delovnem mestu je lahko vzrok zdravstvenih težav.

polnjenje-avtomatov

V sklopu raziskave Univerze v Mariboru, Fakultete za zdravstvene vede in Zveze potrošnikov Slovenije so bili popisani prodajni avtomati v 188 zdravstvenih in socialno varstvenih ustanovah ter izbranih fakultetah v vseh statističnih regijah v Sloveniji in v njih 5.625 izdelkov.

Preberite več o izsledkih raziskave >

IzjavaVKJMI

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA