Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nasveti za zdravo prehranjevanje

Ne verjemite lažnim novicam.

Ali obstajajo živila, ki `krepijo´ naš imunski sistem (proti okužbi s SARS-CoV-2)?
Trenutno ni dokazov, da lahko kateri koli prehranski vzorec "poveča" ali "krepi" naš imunski sistem in prepreči ali zdravi COVID-19. Imunski sistem je avtonomno delujoč sistem v telesu, ki ga zdravo telo lahko drži v ravnovesju.

Obstaja seveda več hranil (vitamini D, A, B6, folati, B12, železo, cink in baker), ki igrajo pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, zato je priporočljiva zdrava in uravnotežena prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo. Za zdravje je zelo pomembna tudi fizična aktivnost, zmanjšanje stresa in dovolj spanca.

Najbolj primerni načini za preprečevanje okužbe so: natančno umivanje rok, vzdrževanje razdalje in samoizolacija, ko (sumimo da) smo okuženi.

favicon Preverite: korona virus - aktualne in koristne informacije

Ali obstajajo dodatki, ki "spodbujajo" naš imunski sistem (proti okužbi s SARS-CoV-2)?
Ni dokazov, prav tako EFSA (Evropska agencija za varnost hrane) ni odobrila nobene prehranske trditve, da bi lahko dodatek ali prehransko dopolnilo "spodbujalo in krepilo" imunski sistem, preprečilo okužbo ali zdravilo virusno okužbo, kot npr. COVID-19. Tega se moramo zavedati pri ocenjevanju verodostojnosti informacij, ki trdijo drugače. Z zdravo in uravnoteženo prehrano zagotovimo potrebna hranila, z gibanjem in dovolj spanja pa ohranjamo zdravo telo.

Ali se lahko okužimo s hrano?
EFSA navaja, da ni dokazov, da se novi koronavirus prenaša s hrano. Pri rokovanju ali pripravi hrane se je priporočljivo upoštevati pravila dobre higienske prakse:

  • Pred pripravo ali zaužitjem hrane si natančno umijte roke z milom.
  • Surovo sadje in zelenjavo pred zaužitjem dobro operite.
  • Uporabljene kuhinjske pripomočke in površine redno čistite z detergentom in vodo.
  • V kuhinji ne kašljajte in kihajte.
  • Preprečujte stik surovih, neočiščenih živil s kuhanimi.

Ali se lahko okužimo z dotikanjem embalaže?
Nemška agencija za varnost hrane in EFSA poročata o zelo majhni možnosti okužbe ob dotikanju embalaže zaradi razmeroma nizke stabilnosti novega korona virusa na površinah. Okužba rok je možna le v kratkem času po tem, ko je prišlo do okužbe in kontaminacije.

V trgovinah največje tveganje za prenos virusne okužbe predstavlja stik z ljudmi in dotikanje površine tehtnic, nakupovalnih košaric, gumbov dvigal in drugih površin, zato je pomebno vzdrževanje razdalje, nošenje mask in razkuževanje rok - ko vstopimo v trgovino in ko izstopimo iz nje. V trgovinah se zadržujmo čim manj časa.

Se lahko SARS-CoV-2 širi po pitni vodi?
V pitni vodi še niso odkrili korona virusa. Čeprav lahko virus ostane aktiven v vodi za kratek čas, je voda namenjena pitju varna, saj je verjetnost okužbe od vira vode do pipe skoraj nična. Tako kot vedno pa je pomembno, da so naše roke in kozarci za pitje čisti. Temperatura pomivanja posode v pomivalnem stroju je okoli 60 stopinj celzija, kar je, skupaj z detergentom dovolj, da se virus uniči.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA